Putujuća izložba BLIND DATE u Kriterionu

BLIND DATE je koncept iza kojeg stoji međunarodna grupa mladih umjetnika čiji radovi putuju širom regije istočne Evrope, a koji za cilj imaju da stvaraju poveznice između različitih ljudi i kultura. Naredna stanica ove putujuće izložbe je Sarajevo, tačnije Art kino Kriterion gdje će izložba biti otvorena u srijedu, 4. maja u 18h.

Kurator izložbe je Andrea Marioni, mladi umjetnik iz Švicarske koji je ujedno i jedan od izlagača. Prema njegovim riječima, ideja je nastala kao želja da se putem umjetnosti unutar različitih kulturoloških konteksta stvara specifična veza između umjetnika i publike. Naime, umjetnici su uvrstili svoje radove u izložbu ne znajući u kojem mjestu ili prostoru će oni biti izloženi, niti koja publika će radove vidjeti. Stoga, ovakav koncept pretpostavlja osobit društveni angažman obje strane koje se ne poznaju i susreću po prvi put posredstvom umjetnosti.

Lista imena koja su svojim djelima doprinijela ovoj izložbi uključuje priznate umjetnike kao što su Anaïs Wenger, Alan Bogana, Adrien Guillet, Camille Tsvetoukhine, Gilles Furtwängler, Loan Nguyen, Nicolas Raufaste, Serge Teuscher i Vera Trachsel.

Napominjemo da su lokalni umjetnici i umjetnice pozvani da doprinesu ideji i uvrste svoje radove u ovu međunarodnu nomadsku izložbu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »