„Ispričat ću ti priču“

Svečano otvorenje gostujuće izložbe „Ispričat ću ti priču“, autorice Timke Alihodžić, kustosice Antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zadru je   4. maja/svibnja 2016. godine u 18 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ovom izložbom se kroz sedam panoa, izloženim arheološkim materijalom iz Zemaljskog muzeja BiH i kopijama originalnih predmeta pričaju priče o običajima pokapanja, mogućim zanimanjima, navikama i socijalnom statusu osoba koje su živjele u antičkom Jaderu (današnji Zadar). Na osnovi rezultata antropološke analize, ritusa pokapanja te analize grobnih priloga, satkane su priče o svakom grobu sa zanimljivim naslovima kao što su: „Tko je bila osoba pokopana u grobu 11?“, „Jedan grob, četiri imena, pet priča“, „Tko je donio sifilis u Zadar, Kolumbo zasigurno nije?“, „Dama s Relje“ i  „Omnia mea mecum porto“.

Izložbu prati katalog od 48 stranica, sa tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku te ilustracijama u boji. Dio teksta iz kataloga  je uređen i prilagođen svim uzrastima te je, koristeći usluge spikera, snimljen i audio katalog.

Interesantna činjenica je da ova izložba ispunjava sve uvjete da bude prezentirana osobama oštećenog vida, budući da na izložbi značajno mjesto zauzima vitrina s kopijama predmeta koji će biti dostupni za taktilni osjet, s legendama na  Brailleovom pismu i audio katalogom.

Izložba će biti postavljena do 4. juna/lipnja 2016.          

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »