Predavanje Dražena Šimleše

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena pokreće obrazovni program pod imenom Politike svakodnevnice posvećen kritičkom, feminističkom, teorijskom i praktičnom ispitivanju izazova savremenog društva i svakodnevnog života. Program čine četiri povezana modula koja će biti realizirana u toku ove i naredne godine: Grad i priroda; Rad i odmor; Žene i društvo te Politika i umjetnost. U okviru prvog modula, pod nazivom Grad i priroda, koji počinje u četvrtak 19. septembra i traje do nedjelje 22. septembra, baviti ćemo se pitanjima razvoja i interakcije urbanih i okolišnih sistema.

U sklopu programa, u petak 20. septembra s početkom u 18.00 sati u prostorijama Asocijacije arhitekata (Alipašina 2), održat će se i javno predavanje Dražena Šimleše pod nazivom Koji resurs nas vodi do energetske tranzicije?. Predavanje će pokušati dati odgovor na pitanje da li je moguće krenuti na put energetske tranzicije bez kreiranja sukoba na globalnoj razini te koji je resurs presudan za takav iskorak.

Dražen Šimleša je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Radi kao viši asistent na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Glavna polja interesovanja su mu globalizacija, održivi razvoj, socijalna i solidarna ekonomija i permakultura. Objavio je šest knjiga i više znanstvenih radova, uključujući knjige Dobra ekonomija (2016.) i Ekološki otisak – Kako je razvoj zgazio održivost (2010.). Predaje na Mirovnim studijima u Zagrebu, a držao je predavanja širom Hrvatske. Aktivan je u civilnom društvu, u različitim organizacijama. Volonterski radi u ZMAG-u (Zelena mreža aktivističkih grupa) i predsjednik je Zadruge za dobru ekonomiju.

Za sva dodatna pitanja možete pisati na info@crvena.ba ili nas kontaktirati na broj 033 /208 195.

Kontakt osoba: Ines Tanović Sijerčić, ines@crvena.ba, tel: 063/887325

Program se realizira uz podršku Fonda Otvoreno društvo BiH, Olof Palme international Centra i I-platforme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »