„Praćenje prava na slobodu okupljanja u BiH za 2017. i 2018. godinu“

Kao dio trogodišnjih aktivnosti praćenja, kancelarija Civil Rights Defenders u BiH prati zakonske promjene, ostvarivanje prava na okupljanje i policijsko osiguravanje okupljanja, medije, društvene medije te kažnjavanje, odnosno kriminalizaciju učesnika protesta. Od 2013. godine CRD aktivno prati sva veća okupljanja u BiH, odnosno sva ona okupljanja na kojima je rizik od kršenja ljudskih prava najveći. U tom smislu, uočili smo nekoliko promjena u ostvarivanju okupljanja u tom periodu. Općenito, poštivanje ljudskih prava varira i ovisi o veličini okupljanja, političkom pritisku kojem je skup izložen i, kao što longitudinalna analiza ukazuje, o mjestu okupljanja.

Kad je riječ o pravu na mirno okupljanje u praksi, 2018. godinu obilježili su protesti u Banjoj Luci i nasilni odgovor policije na ove proteste. Do 2018. godine okupljanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine bila su ograničena na okupljanja manje grupe aktivista, sindikata, bivših boraca, kao i redovna, najavljena okupljanja u spomen na ratne zločine. Prve dvije vrste okupljanja bile su više bile izložene pritiscima lokalnih vlasti u odnosu na potonje, koji se ogledao kroz finansijske i političke pritiske usmjerene protiv branitelja/ica ljudskih prava koji su ih organizirali. Početkom 2018. godine, otac brutalno ubijenog mladića, pokrenuo je svakodnevne proteste na javnom trgu u Banjoj Luci, zahtijevajući od policije da pronađe odgovorne za ubistvo njegova sina. Od marta, kada se desilo ubistvo, mobilizirao je najbrojnije okupljanje u jednom gradu ikada zabilježena u zemlji. Ono što je počelo kao protest kojim se pozivalo na odgovornost za spomenuto ubistvo preraslo je u opće pozivanje na odgovornost javnih vlasti i jasan zahtjev za političkom promjenom u tom entitetu. Članovi te grupe prijavljivali su političke pritiske kojima su bili izloženi tokom cijele godine, a koji su kulminirali policijskom brutalnošću i hapšenjima, a od 25. decembra 2018. i krivičnim prijavama protiv mirnih demonstranata koje su se nastavile i u januaru 2019, kada je ovaj izvještaj finaliziran.

Imajući sve ovo na umu, Civil Rights Defenders u saradnji lokalnim organizacijama koje djeluju u ovom dijelu BiH (Oštra Nula, Helsinški parlament građana, Centar za mlade Kvart, Transparency International u BiH, Klub novinara Banja Luka BH novinara), vas poziva na predstavljanje izvještaja, izazova, kao i zahtjeva za puno ostvarivanje prava na javno okupljanje u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »