Panel diskusija “Observing Walls 1989-2019

Panel diskusija „Observing Walls 1989-2019“, će se održati u Historijskom muzeju BiH 12.04.2019. (petak) sa početkom u 18:30 h.

Ove godine obilježava se 30 godina od pada Berlinskog zida, jedne od najznačajnijih
prekretnica u savremenoj svjetskoj historiji. Uklanjanje zida i Željezne zavjese između
Istočne i Zapadne Evrope nagovještavao je početak nove Evrope u kojoj će fizičke i
ideološke barijere biti manje važne ili nestati u potpunosti. Trideset godina kasnije vidimo da ciljevi demokratizacije i unifikacije Evrope najavljeni u historijskoj 1989. godini nisu u potpunosti ostvareni: iako su mnoge granice i zidovi nestali, u međuvremenu su nastali i neki drugi zidovi koji su doveli do novih podjela u našim društvima.
O zidovima u različitim dijelovima Evrope, njihovom značenju u prošlosti i danas i onome što povezuje Berlin, Sarajevo i Goriziu/Novu Goricu govore:

Bettina Effner, Fondacija Berlinski zid, Berlin
Lejla Gačanica, istraživačica, Sarajevo
Kaja Širok, Muzej novije historije Slovenije, Ljubljana
Razgovor moderira: Nicolas Moll, historičar
gosti:
Paul Lowe, fotograf
Zenit Đozić, glumac i TV producent

Fondacija Berlinski zid/Stiftung Berliner Mauer je institucija koja se bavi dokumentiranjem historije Berlinskog zida i brine o očuvanju fizičkih ostataka autentičnih historijskih lokaliteta, kao što su Berlin Wall Memorial na Bernauer ulici, koje sadrži posljednji komad Berlinskog zida i predstavlja centralno spomen područje njemačke podjele, ili East-Side galerija, kao najduži očuvani fragment Berlinskog zida. Historičarka Bettina Effner, zamjenica direktora Fondacije, bavi se obrazovnim aktivnostima institucije, a na panelu, između ostalog, otvara i pitanje da li je nekad podijeljeni grad danas u potpunosti ujedinjen.

Iz Berlina zid se „prebacio“ u ratno Sarajevo 1992. godine, a zidovi su predstavljali linije razgraničenja između dvije stane. Nakon 1995. i kraja rata oni više nisu postojali u materijalnom obliku, ali je njihova zaostavština ostala. Lejla Gačanica se bavi njihovom zaostavštinom, mentalnom mapom grada i nevidljivim zidovima, kao i pitanjima da li je konkretnija spomenička materijalizacija onoga što ne vidimo ali je tu, potrebna radi katarze i budućnosti, ili će svakodnevni život pobrisati i nevidljive zidove.
Historičarka Kaja Širok, direktorica Muzeja novije historije Slovenije, doktorirala je na temu suprotstavljenih viđenja i gradnje identiteta u graničnim područjima Italije i Slovenije/ Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata. Primjer grada Gorizie, kojeg zovu i „Mali Berlin“, a koji je nakon mirovnih pregovora 1947.godine ostao van granica Jugoslavije i s tim u vezi izgradnje novog grada – Nove Gorice, nudi mnogo zanimljivih opservacija po pitanju granica, zidova i s njima povezanih identiteta.
Paul Lowe, fotograf sa sarajevskom adresom, svoj prvi profesionalni zadatak dobio je u Berlinu 1989., da bi se potom našao i u ratnom Sarajevu nekoliko godina kasnije, a Zenit Đozić je sa popularnom satiričnom emisijom Top listom nadrealista 1988. godine, dakle čak i prije pada Berlinskog zida, govorio o sarajevskom zidu koji dijeli Sarajevo na Istočno i Zapadno. Njihove intervencije i lična viđenja će predstavljati značajan dodatni doprinos panelu.
Panel Observing walls: 1989. – 2019. se organizira u okviru istoimenog projekta koji
spajajući partnere iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije nastoji reflektirati naslijeđe tri grada (Berlin- Sarajevo – Gorizia/Nova Gorica) kroz problematiku zida, naglašavajudi lokalne posebnosti i ističući njihove zajedničke vrijednosti. Istraživanje i prikupljeni materijal u okviru projekta će biti predstavljeni u posebnoj publikaciji, kao i u okviru zajedničke putujuće izložbe. Nakon otvorenja u Ljubljani i Berlinu, izložba će u okviru Mjeseca muzeja u Historijskom muzeju BIH u novembru biti predstavljena sarajevskoj publici.
Partneri na projektu: Muzej novije historije Slovenije/Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (BIH), Fondacija Berlinski zid/ Stiftung Berliner Mauer (Njemačka), Beletrina (Slovenija) i Quarantasettezeroquattro/47-04 (Italija).
Podržan je od strane EU, u okviru programa Europe for citizens-European Remembrance.

Razgovor će biti vođen na engleskom jeziku, sa obezbijeđenim prijevodom za pitanja
publike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »