Poziv na mržnju i nasilje prema osobama koje krše izrečene mjere samoizolacije nije rješenje!

Apel građanima i građankama: Poziv na mržnju i nasilje prema osobama koje krše izrečene mjere samoizolacije nije rješenje!
Objavljivanje spiskova imena i prezimena osoba koje nisu poštovale izrečene im mjere samoizolacije, od strane značajnog broja medija u Bosni i Hercegovini, uzrokovalo je porast govora mržnje i poziva na nasilje na brojnim online portalima.
Organizacije civilnog društva koje se zalažu za ljudska prava u BiH pozivaju sve građanke i građane da se suzdrže od komentara koji mogu izazvati nasilje nad pojedincima i pojedinkama koji_e nisu poštovali_e izrečene im mjere.
Također, apelujemo na sve medije da blokiraju neprimjerene sadržaje koji se nalaze u komentarima članaka, a koji predstavljaju govor mržnje i pozivanje na zločine iz mržnje prema osobama koje borave u samoizolaciji.
Napominjemo da je posao nadzora nad osobama kojima su izrečene mjere samoizolacije i kažnjavanje za nepoštivanje istih u mandatu nadležnih institucija.
Ovim putem pozivamo da svoj posao rade na osnovu zakonske regulative, shodno kojoj treba primjereno da kazne neodgovorne pojedince i pojedinke. Izazivanje mržnje te poticanje na mržnju, nasilje i linč osoba koje nisu poštovale izrečene im
mjere neće dovesti do poboljšanja.
Podsjećamo da su u Kantonu 10 objavljena imena i prezimena svih osoba kojima su određene mjere samoizolacije u ovom Kantonu, te da su organizacije civilnog društva već ukazivale na moguće posljedice i pozvale nadležne institucije na odgovornost pri
objavljivanju ovakvih informacija.
Pozivamo građane i građanke da ostanu pribrani_e, da se suzdrže komentara kojima se poziva na mržnju i nasilje jer širenje mržnje i pozivanje na nasilje nije način da doprinesemo rješavanju postojeće situacije.

Sarajevo, 24. mart 2020. godine
Asocijacija za demokratske inicijative
Civil Rights Defenders
Udruženje Mreža za izgradnju mira
Sarajevski otvoreni centar
Transparency International u BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »