HAS Robotics umjesto robotskih ruku proizvodi zaštitne maske za medicinare

HAS Robotics je kompanija koja se bavi proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, a u vrijeme pandemije u potpunosti je obustavila svoju proizvodnju i započela proizvodnju zaštitnih maski za medicinsko osoblje. Osnivač ove kompanije je mladi Brčak, Haris Salkić, čiju biznis ideju su podržali Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH.

Materijal koji je stigao za proizvodnju robotskih ruku, Haris je želio preusmjeriti za proizvodnju zaštitnih maski i na taj način pomoći svojim sugrađanima. Maske će prvenstveno koristiti medicinskom osoblju prilikom uzimanja uzoraka potrebnih za analizu na koronavirus.

“Okidač zbog čega smo ovo uradili je bio to da smo pronašli način kako da pomognemo našoj lokalnoj zajednici pomoću 3D printera kojeg posjedujemo kao firma. Uz to moja majka radi kao medicinska sestra na hitnoj pomoći i želio sam da pomognem njoj i njenim kolegama jer su oni direktno izloženi opasnosti”, ističe Haris zbog čega je došao na ovu ideju.

Haris napominje da već sada ostaju bez potrebnog materijala za proizvodnju maski. “Trenutno smo pri kraju sa materijalom, ali prekosutra očekujemo novu isporuku materijala koju sami finansiramo. Ukoliko neko želi finansirati materijal može se obratiti našim dobavljačima, kompaniji 3D Republika. Također u velikoj smo potrebi za dodatnim 3D printerima i ukoliko nam neko želi ustupiti ili kupiti 3D printer za proizvodnju može nam se obratiti”, i dodaje da veliku zahvalnost duguju kompanijama “3D Republika” i “Dizart CNC” koji su donirali dio materijala za proizvodnju maski. Maske koje proizvode prekrivaju cijelo lice medicinskog osoblja i izrađene su od PLA plastike PET-G providne folije.

Proizvedene maske HAS Robotics namjerava ustupiti zdravstvenim institucijama i Kriznom štabu u Brčko Distriktu BiH. “Jučer smo imali sastanak sa predstavnicima zdravstvenih institucija u Brčko Distriktu koji su izrazili potrebu za ovim vidom zaštite medicinskog osoblja, tako da do kraja sedmice očekujemo da ćemo imati dovoljan broj vizira za one koji su na prvoj liniji odbrane. Naša je obaveza da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo širenje ovoga virusa”, zaključuje Haris.

Ukoliko ste u mogućnosti uključiti se u ovu akciju, Harisa možete kontaktirati putem emaila: haris@hasrobotics.com ili na broj telefona 060 305 10 37. U suprotnom ostanimo kod kuće i na taj način spriječimo širenje virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »