Počinje SONEMUS Fest 2022

U periodu od 15. do 19. oktobra 2022. godine, u Sarajevu će se održati SONEMUS Fest 2022 koji u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu i Bosanskim kulturnim centrom KS, organizuje Udruženje Nove Muzike – SONEMUS čiji je angažman, od osnivanja 2001. godine, usmjeren na izvođenje, promociju i edukaciju u oblasti savremene umjetničke muzike. Festivalski program uključuje tri koncerta, kao i predavanja i majstorske radionice međunarodno priznatih kompozitora Reinharda Fuchsa, Arasha Yazdanija i Ališera Sijarića.

Ovogodišnje izdanje jedinog festivala savremene umjetničke muzike u Bosni i Hercegovini  realizuje se pod nazivom (Dis)entanglement. Značenje pojma, koji se u kvantnoj mehanici odnosi na trenutak nepovratnog raskida savršene korelacije između dvije po fizičkim svojstvima „povezane“ čestice, iskorišteno je kao model organizacije muzičkih struktura, ali i kao metafora i (umjetnička) refleksija aktuelnog historijskog trenutka obilježenog pandemijama, ratovima s (prividno?) iracionalnim motivima i ciljevima, ekonomskim krizama, usponom nacionalizma i drugih antiuniverzalističkih ideologija, uzrokujući tako raspetljavanje (disentanglement) sistema institucija globaliziranog liberalnog kapitalizma.

Oslanjajući se na pomenuti koncept i uokvirujući djela različitih generacija kompozitora (i izvođača), te raznolikih estetskih polazišta i autentičnih umjetničkih mikro-univerzuma, osmišljen je program tri koncerta koja će biti upriličena kao centralni dio festivalskih aktivnosti.

U ponedjeljak, 17. oktobra, nastupit će renomirani austrijski ansambl PHACE koji će ovom prilikom izvesti kompozicije etabliranih kompozitora Reinharda Fuchsa i Ališera Sijarića, te tri mlade perspektivne kompozitorice: Hanan Hadžajlić, Clare Iannotte i Daniele Terranove čija su djela već ušla u repertoare značajnih evropskih ansambala.

U okviru drugog koncerta, koji će biti priređen u utorak, 18. oktobra, nastupit će SONEMUS ansambl. Izvedbom kompozicija Briana Ferneyhougha i Beata Furrera, remek-djela savremenog klavirskog repertoara, predstavit će se izvrsni ukrajinsko-njemački pijanista Vitalii Kyianytsia, dok će eminentna violinistica Violeta Smailović-Huart interpretirati čuvene 6 Capricci Salvatora Sciarrina. Ovom prilikom će kompozitorica i flautistica Hanan Hadžajlić upriličiti premijernu bosanskohercegovačku izvedbu poznate kompozicije Flight za flautu solo Georga Benjamina, a iranski kompozitor i dirigent Arash Yazdani će voditi ansambl pri interpretaciji njegove kompozicije Aphorism koja kombinuje iransku i evropsku tradiciju mikrotonalne muzike.

Završni koncert, nazvan JUGENDSTIL, održat će se u srijedu, 19. oktobra, kada će svirati studenti (izvođači i kompozitori) i nastavnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, učesnici SONEMUS radionica. Repertoar će obuhvatiti djela studenata Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Azura Kasapovića i Mirze Gološa, te profesora Dine Rešidbegovića, ali i međunarodno renomiranih kompozitora poput Elliotta Cartera, Beata Furrera, Brune Mantovania i Toru Takemitsua. 

Svi koncerti će se održati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u 20:00h. Ulaznice po cijeni od 10 KM dostupne su na online platformi kupikartu.ba, kao i na svim prodajnim mjestima ovog servisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »