Otvorena izložba “Wake up Europe!

U prisustvu velikog broja zvanica i prijatelja, u Historijskom muzeju BiH svečano je otvorena izložba “Wake up Europe! 
Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992.-1995.”.

Izložba ima za cilj da pruži historijski pregled akcija putem kojih su građani Evrope iskazivali svoju podršku i solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom, te pomagali njenim stanovnicima u vrijeme rata. Ona kroz originalne materijale, dokumente i fotografije, govori o običnim ljudima, neformalim grupama, umjetnicima i gradovima, koji su u teškom vremenu, odlučili stati uz Bosnu i Hercegovinu i njene građanske, multikulturalne i multietničke vrijednosti. Kroz individualne i konkretne primjere predstavljene su mnoge od inicijativa koje su bosanskohercegovačkim građanima u to vrijeme bile dokaz da nisu 
zaboravljeni: pružanje pomoći izbjeglicama, konvoji za dopremanje hrane, protesti kojim su građani Evrope vršili pritiske na svoje vlade da promijene svoj stav prema karakteru rata u BiH, do inicijativa koje su pružale pomoć ženama žrtvama rata.

Predstavljeni su kulturni mostovi, inicijative nastale u bliskoj interakciji sa onima u Sarajevu i BiH, koje su imale za cilj odbraniti građanske, kulturne i intelektualne vrijednosti, – a od kojih neke i danas djeluju.

Izložba je istovremeno bila prilika da se svjedoci vremena, učesnici inicijativa, kako inostrani tako i domaći, na sinoćnjem otvorenju izložbe ponovo sretnu, evociraju uspomene i iskustva iz tog perioda, ali i da iz današnje perspektive analiziraju snagu mobilizacija solidarnosti.

Kako je jedan od ciljeva izložbe bio potaknuti publiku na promišljanje o tome – šta danas podrazumijevamo pod solidarnošću i koliko činimo po tom pitanju i da li uopće činimo, u izložbi su predstavljena i dva umjetnička rada, autorica Selme Banich i Marijane Hameršak,  koji su posvećeni ljudima koji su u migrantskom putu na Balkanu.
Izložba se može smatrati svojevrsnom zahvalom i odavanjem počasti ljudima, potpunim stranicima, koji su rizikujući vlastite živote iskazali na djelu svoju solidarnost sa građanima BIH u periodu 1992.-1995.

Na izložbi su govorili: Nj. E. Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Prvi savjetnik ambasadorice Francuske u Bosni i Hercegovini, Xavier Rouard, književnica Ferida Duraković i direktorica Historijskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović.

Izložba je projekat Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji sa Memory Lab-om, koju su podržali Goethe institut Bosna i Hercegovina i Francuski institut Bosna i Hercegovina, a realizovana je u sklopu Francusko-njemačkog kulturnog fonda.

Izložbu možete posjetiti do sredine decembra 2021. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »