Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice

Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u Bosni i Hercegovini je najvrijednije je priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja do univerzitetskog nivoa. Već šestu godinu zaredom ovaj projekt uspješno promoviše nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja. Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu. U ovoj godini, koja je kao nikada ranije pokazala kolika je važnost izvrsnosti nastavničkih kadrova, NIN je posebno važno priznanje za sve njihove uložene napore u izuzetno izazovnim uslovima. Cijeli proces dodjele nagrada, od prikupljanja inovativnih praksi do svečane ceremonije dodjele, organiziraju Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika/ca uz pomoć partnera.

Kategorije u kojima se nagrada dodjeljuje su odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju, učitelji/ce u razrednoj nastavi, predmetni nastavnici/ce u osnovnim školama, predmetni nastavnici/ce u srednjim školama i stručni saradnici/ce na svim nivoima odgoja i obrazovanja.

Univerzalna poruka Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice, namijenjena ne samo onima koji će ove godine dostaviti svoje prakse žiriju nego i cijeloj Bosni i Hercegovini, je zapravo kako trebamo cijeniti i slaviti profesiju na čijem predanom radu leži budućnost zemlje, njihovu istrajnost i posvećenost jednom cilju – podizanju novih generacija. Porodica prosvjetnih radnika je, unatoč svim izazovima postavljenim ispred njih, velika i snažna zajednica koja ne posustaje. A to, u vremenima u kojim živimo, zaslužuje ogromnu zahvalnost i poštovanje svih nas.

Pobjednici/e u svih pet kategorija dobijaju plaketu Najinovativniji nastavnik/ca za 2021. godinu u svojoj kategoriji i novčanu nagradu u iznosu od 1.000,00 KM. Kao i ranijih godina, svi nominovani nastavnici i nastavnice – njih 50 u 5 kategorija – dobijaju specijalne plakete, priznanja i prigodnu nagradu na ceremoniji koja će se, u skladu s preporukama u tom trenutku, organizirati u drugoj polovini decembra. Ove godine žiri se sastoji od pet članova/ica prošlogodišnjih pobjednika/ca u svim kategorijama, jedne osobe ispred Centra za obrazovne inicijative Step by Step i, kao novina u Pravilniku, tri univerzitetska profesora/ice sa javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Za godišnju IN nagradu se mogu prijaviti svi zaposleni ili na drugi način angažovani odgajatelji/ce, nastavnici/ce osnovnih i srednjih škola i stručni saradnici/ce sa područja cijele BiH. Za nagradu ne mogu aplicirati prošlogodišnji pobjednici i nastavnici koji su već dva puta za redom bili u kategoriji “nominovani”, ali jednom nominovani snažno ohrabruju da opet apliciraju.

Rok za prijavu i dostavu svih materijala je 01.11.2021. godine.

Nominirane prakse i učesnici proteklih godina: https://inskola.com/ucesnici/

O nagradi: https://inskola.com/o-nagradi/

Filmovi o inovativnim praksama/dobitnicima i dobitnicama nagrada: https://bit.ly/38dPu32

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »