10. Ornitofestival – stručnjaci regije se okupljaju u Blagaju da pričaju o zaštiti ptica

Omladinski klub Novi val Blagaj i njihov partner Ornitološko društvo Naše Ptice Sarajevo organizuju 10 Ornitofestival koji će se održat u Blagaju,  od 22. do 24. oktobra 2021. godine. Tema ornitofestivala je Zaštita ugroženih vrsta ptica“.

Aktivnosti koje su planirane u toku 10 Ornitofestivala

  • Stručno predstavljanje dosadšnjih rezultata i aktivnosti partnera sa područja Bosne i Hercegovine i Balkana.
  • Popularizacija birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda.
  • Predstavljanje prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za ptice u Bosni i Hercegovini.
  • Razvoj  drugih vidova aktivnosti vezanih uz ptice u Bosni i Hercegovini i regiona.
  • Predstavljanje stručnih publikacija,dokumentarnih filmova i izložbi koje su vezane za ptice i prirodu

Ornitofestival je manifestacija koju je Ornitološko društvo “Naše ptice“ pokrenulo 2012. godine u cilju promocije ornitologije i zaštite ptica i njihovih staništa, popularizacije birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda, predstavljanja prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za ptice u Bosni i Hercegovini.

Ornitofestival se održava svake godine u drugom gradu u Bosni i Hercegovini.. Domaćin 10 ornitofestivala, je ”Omladinski klub Novi val” Blagaj koji je preuzeo obavezu da 2021 godine organizuje festival u Blagaju.

Ovogodišnji OrnitoFest UG „Novi val“ i OD „Naše ptice“ održavaju u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Švedske. Sadržaj ove publikacije, kao i samog festivala, isključiva je odgovornost „Novog vala“ i „Naših ptica“, te ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »