Otvaranje izložbe “Sin teza” Bekteši Kemil Muslija Adna

Kolektiv ODRON Vas srdačno poziva na otvaranje izložbe “Sin teza” mladih umjetnika Bekteši Kemila i Muslija Adne u subotu, 7.  decembra, u 19:00 časova u prostorijama kolektiva ODRON, Radićeva 1 (prvi sprat).

Umjetnici Bekteši Kemil i Muslija Adna istražuju ulogu znaka i simbola u kontekstu bosanskohercegovačke tradicije, kulture i društveno-političkog naslijeđa.

Bekteši Kemil kroz svoj ciklus „Balkan Erotic” propituje ulogu znaka i cenzure u sociološkom kontekstu.Kemil preuzima znakove iz srednjovjekovne Bosne i motive sa bosanskog ćilima, te ih premješta u jedan novi kontekst: koristi ih kao cenzuru, putem njih opisuje zajednicu, ali i problematiku tabu tema u modernoj Bosni i Hercegovini.Ciklus radova ispunjen je raznovrsnim tehnikama i od početka do kraja prožet je satirom i dinamičnošću. Prikazujući ženske aktove umjetnik ilustruje senzibilnu poetiku ljudskog tijela i kroz suptilno slikane ili izvezene motive pripovjeda o odnosu same erotike i današnje Bosne i Hercegovine.

U ciklusu radova „Gorku kafu slatko pijem” Muslija Adna se bavi ulogom znakova u drušveno-političkom smislu. Umjetnica propituje naslijeđe koje Bosna i Hercegovina stiče i nosi kroz istoriju, te analizira simbole političkih sistema koji su se često mijenjali na ovom prostoru. Adna zauzima kritički stav i prema savremenom društvu i prema istoriji, te promatrajući ideologije političkih sistema i srodne im znakove, ona stvara simbiozu među prošlim i sadašnjim.

Umjetnici Bekteši Kemil i Muslija Adna, na sebi svojstven način, prikazuju nam neke od prolematika s kojim smo kao društvo i kao zajednica svakodnevno suočeni. Oba umjetnika čine hrabar iskorak u svom likovnom izrazu i usuđuju se potaći posmatrača da sagleda stvari iz druge perspektive. Umjetnici žele premostiti jaz među prošlim i sadašnjim, te zakoračiti naprijed, prema budućnosti i prema sintezi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »