Otvaranje izložbe grafike Avde Žiga

Otvaranje izložbe grafike Avde Žiga u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine desiće se u utorak, 12. decembra, u 19 sati. Na izložbi će biti predstavljeno preko 50 grafika ovog istaknutog grafičara.

„U izloženim radovima se osjeća fragmentiranost vremena, desktruktivni i konstruktivni princip, kao i složenost emocije. Također, oni se mogu istovremeno okarakterizirati kao ekspresionistički, nadrealistički i simbolistički. Ono što je bilo prepoznatljivo kao Žigino, sada se nanovo kontekstualizira. Sam umjetnik u tom stvaralačkom žaru (i apsolutnoj tehničkoj nadmoći) pušta sasvim novim stvorenjima da zakorače na njegovu matricu, da stežu one stare, da žive zajedno s njima. Izražajnija je i ekspresivnost u odnosu na ranije radove, gdje je cijela bujica misli zauzela mjesto na samo jednom otisku. Rukopis i likovni izraz A. Žige je nešto sasvim autentično, takvu spospobnost transformiranja jednog oblika u drugi, uz zadržavanja odnosno potenciranja izražajnih vrijednosti grafike i u njenom klasičnom ali i savremenom smislu, možemo pratiti samo na tragu P. Picassa.“ Doc. dr. Ema Mazrak, historičarka umjetnosti

Avdo Žiga, rođen 1953. godine u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio 1978. godine. Postdiplomski studij završio na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1983. godine. Specijalizaciju iz bakroreza završio u “Ateljeu 17” kod prof. S.W. Haytera u Parizu 1986. godine. Imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno je profesor na Akademiji likovnih umjetnost u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »