Planet Poezija 5. Poetski doček Nove godine i Šarena poetska čorba

Jubilarna međunarodna manifestacija trubadurske trupe Planet Poezija 5. Poetski doček Nove godine i Šarena poetska čorba će biti održana u subotu, 16. 12. 2017. godine. 

U 18.01 sati, u Muzeju savremene umjetnosti “Ars Aevi” na Skenderiji, posjetiocima sviraju učesnici “Kantfesta” – Peter Andrej (Maribor), idejni osnivač, alfa i omega ovog značajnog regionalnog muzičkog projekta, te Davor Matošević (Tuzla), kantautor i jedan od nagrađivanih učesnika. Inače, ovo je druga godina zaredom da Sarajevo i trubadurska trupa „Planet Poezija“ podržava program “Kantfesta”, slovenačkog festivala kantautora, koji već 15 godina okuplja umjetnike iz cijelog regiona, ali i svijeta.

Stihove govore autori iz poetskih grupa: “Združene države poezije” iz Slovenije – Mojca Andrej, Nana Golob Polič i Bojan Tomažič, potom “Ritam misli” iz Hrvatske – Ljubica Ribić, Edita Kutnjak Zlatar, Nenad Slukić i Milan Novak. Iz srbijanskog “Boemskog kruga” – Goran Matić i Pietra fon Tillen. Bosnu i Hercegovinu predstavljaju članovi “Poetskog kutka HPD Bjelašnica 1923” – Sadžida Viteškić-Majstorović, Vesna Krajinović, Milica Vujović i Željko Majstorović, a iz Udruženja umjetnika “Planet Poezija” – Fatima Jamaković-Čorambegić, Belma Glibić i Goran Vrhunc.

Ovom prilikom bit će uručeno i treće po redu Specijalno priznanje Planet Poezija za doprinos razvoju kulture u 2017, a posebno poezije. Do sada su priznanje dobili dr. sc. Marijo Pejić 2015. i kantautor Peter Andrej 2016. godine.

Šarenu poetsku čorbu, koja će početi iste večeri iza 21.02 u kafeu „The Bar“ (ul. Hamdije Kreševljakovića bb, kod trolejbuske stanice Hidrogradnja), otvorit će mini koncertom mariborski sastav „Onslow“ u sastavu Said Bešlagić, gitara, Zmago Jasenik, udaraljke i Bojan Tomažič, bas, a izvodit će pjesme s albuma „Konec filma“.

Poetski performans, pored učesnika iz programa sa Skenderije, svojim pjesmama upotpunit će pjesnici iz Gornjeg Vakufa – Ensar Bukarić i Vernesa Manov, iz Kreševa – Stjepan Zelenika i Maja Malešić, te iz Sarajeva Aida Šarac, Šeća Sejfić, Merima Jusupović Murtić, Vuk Rodić i drugi gosti.

Programe će voditi Tamara Čapelj u Skenderiji, a Dino Porović na Čobaniji.

Uvjereni smo da ćete na izvjestan način pronaći svoj programski interes i ovom događaju posvetiti pažnju. Za sve dodatne informacije o događaju, ali i drugim aktivnostima našeg Udruženja možete nas kontaktirati putem mobilnih telefona.

 

Koordinatori programa UU “Planet Poezija”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »