Noć knjige u Biblioteci Sarajeva

Dragi naši knjigoljupci,

Pozivamo vas da nam se pridružite i ove godine u obilježavanju manifestacije  Noć knjige koju je JU Biblioteka Sarajeva počela obiljžavati prošle godine, po prvi put u svojoj dugogodišnjoj historiji. Manifestaciju koja se širom svijeta i u regionu održava uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava. To je događaj koji bi trebao da, svojim raznovrsnim sadržajima,  podiže svijest o važnosti čitanja, o bitnosti knjige i pisane riječi.

I ove godine u Biblioteci smo vam pripremili raznovrstan program. U fokus smo stavili „čitatelja“ i program koncipirali tako da su čak i autori koji će učestvovati u programu- čitatelji i korisnici biblioteke. Predstavit ćemo vam neke naše buduće projekte i planove i pozivamo sve naše čitaoce i sve ljubitelje književnosti da nam se pridruže i skupa sa nama budu kreatori ovog programa.

Prvi dio Noći knjige  posvetit ćemo poeziji i program ćemo započeti predstavljanjem „Stiholjuba“, našeg malog projekta kojim smo, ove godine, počeli obilježavati Svjetski dan poezije. Nadamo se da će „Stiholjub“ u narednim godinama postati tradicionalan. Poeziju će nam čitati Goran Vrhunc, pobjednik ovogodišnjeg „Stiholjuba“, naši dragi korisnici, gosti i svi ostali koji budu željeli.

U nastavku većeri razgovarat ćemo sa mladim autoricama i autorima Lejlom Kalamujić, Elmom Porobić, Borisom Lalićem i Hamzom Hodžićem. Razgovarat ćemo o njihovom književnom stvaralaštvu ali i o temama koje se za ovu manifestaciju stavljaju u fokus: knjiga, čitanje, biblioteka.

Na kraju večeri pridružit će nam se mlada generacija književnih kritičara i teoretičara književnosti jer mislimo da je vrijeme da i ovi mladi ljudi dobiju prostor koji zaslužuju. Đorđe Krajišnik, Edin Salčinović iz Oslobođenja te Mirnes Sokolović i Haris Imamović iz književnog časopisa SIC! bavit će se „Autonomijom književnosti“.

Manifestacija će početi u 19.00 u petak, 21.04.2017., u Multimedijalnom centru MAK, Alipašina 6a, a trajat će sve dok nam bude lijepo.

Vaši domaćini bit će bibliotekari Centralnog odjeljenja JU Biblioteke Sarajeva-  Amra Mutapčić- Čengić i Ozren Tošić.

11.00 – Priče stanuju u Biblioteci (čitaonica za predškolce) Dječje odjeljenje i čitaonica Radićeva br.7
14.00- 16.00 – Predstava „Snježana i sedam patuljaka“ (gostovanje Uduženja „Mala scena“ iz Centra za mlade „Grbavica“, koji će izvesti ovu predstavu za naše najmlađe) Dječje odjeljenje i čitaonica Radićeva br.7
19.00-20.00 –  Svečano otvorenje manifestacije

– Uvodna riječ organizatora i predstavljanje Programa manifestacije

–  Predstavljanje „Stiholjuba“ (Projekta kojim JU Biblioteka obilježava svjetski dan poezije)

–  Čitanje poezije

– Otvaranje digitalne izložbe „Pokloni“

MAK- Multimedijalni centar, Aslipašina 6a
20.00-21.00 – Razgovor sa mladim književnicama Lejlom Kalamujić i Elmom Porobić MAK- Multimedijalni centar, Aslipašina 6a
21.00- 22.00 – Predstavljanje romana „Farbanje“ i razgovor sa autorom- Hamzom Hodžićem i Borisom Lalićem MAK- Multimedijalni centar, Aslipašina 6a
22.00- 24.00 –  “Autonomija književnosti danas”

Učesnici: Edin Salčinović, Đorđe Krajišnik (Oslobođenje), Mirnes Sokolović, Haris Imamović (Književni časopis SIC!)

MAK- Multimedijalni centar, Aslipašina 6a

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »