Promocija knjige Zlatka Topčića

Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju knjige Zlatka Topčića zavrsna.rijec@dagmar, koja je početkom 2017. godine objavljena u Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost, u izdanju Sarajevo – Zagreb. Promocija Topčićeve duologije održat će se u okviru specijalnog programa “Proljeće u Buybooku” u četvrtak, 20. aprila 2017. u 19:30 sati. Autora će na promociji predstaviti Kristina Ljevak.

Dva, ne samo dva važna djela Zlatka Topčića, već iznimno važna djela bosanskohercegovačke književnosti: “Završna riječ” i “Dagmar”, ovjenčana brojnim nagradama: od Godišnje nagrade Društva pisaca za najbolju knjigu u 2013. godini i “Hasan Kamija” za 2011. i 2012. do nagrade “Skender Kulenović” 2011. i “Fra Grgo Martić” 2013. godine, spojena su u zajedničke korice i objavljena u Buybookovom dopunjenom i izmijenjenom izdanju, u duologiji pod nazivom “završna.riječ@dagmar”.

Iako roman “Dagmar“ funkcioniše kao samostalna cjelina, u osnovi se može smatrati nastavkom romana “Završna riječ“ za koju je Gjorgje Bozhoviq napisao kako bi sigurno mogla postati prelomnim djelom u savremenoj postjugoslavenskoj angažiranoj prozi.

“Dagmar”, priču koja počinje ratne 1995. kada delegacija Društva pisaca BiH kroz tunel izlazi iz opkoljenog Sarajeva i odlazi u Prag, u goste predsjedniku Češke Vaclavu Havelu, Zlatko Topčić smjestio je u epistolarnu formu romana i ponudio čitateljima uzbudljivu priču o kasnijem Havelovom dolasku u uzvratnu posjetu, zahvaljujući kojoj poznanstvo s državnikom i velikim piscem postaje dokumentaristički osnov za autorovu fikciju. Nakon Havelove smrti i započete prepiske, pripovjedač nastavlja intenzivnu prepisku s njegovom udovicom Dagmar te nas ovim uvodi u suptilne faze komunikacije među na početku neznancima.

U “Završnoj riječi” Zlatko Topčić posredno se bavi temom rata, a u osnovi, svjestan da su samo uspomene ono što je njegovo, piše o svojim ljubavima na šta nas upućuje u uvodnom poglavlju: “Sjećam se samo svojih ljubavi, i ničeg više, kao da ništa drugo u mom životu nije ni bilo, ili ne zaslužuje da bude upamćeno.”

Pisanje Zlatka Topčića je pisanje čovjeka koji duboko osjeća vrijeme te prepoznaje valere naših društvenih patologija koje čini i nespremnost na prihvatanje tuđeg uspjeha. Ili tačnije za nemogućnost podnošenja rezultata drugih. Kroz njegovo pisanje o prošlosti pronalazimo fragmente i naših iskustava te potvrdu da nismo sami ukoliko smo se našli nespremni na sve društvene mijene, posebno one koje diskriminišu svaki oblik odstupanja od dominantnih oblika društvenih integracija i pripadanja bilo kojoj većini po bilo koju cijenu. Onima koji ne pripadaju ponajviše pripada “završna.riječ@dagmar”.

Nakon promocije autor će potpisivati knjige i družiti se s gostima, učesnicima i posjetiocima “Proljeća u Buybooku“.

Knjiga je dostupna po cijeni od 25,00 KM u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba. Na promociji i u danima trajanja “Proljeća u Buybooku“, knjiga je dostupna po promotivnoj cijeni.

O AUTORU:

Zlatko Topčić je rođen 1955. u Sarajevu. Romansijer, dramski pisac, pripovjedač i scenarist. Dobitnik brojnih bosanskohercegovačkih nagrada za književnost kao i nekoliko internacionalnih, među kojima i Nagrade PEN-a Austrije. Romani, priče i drame su mu prevedeni na jedanaest jezika a uvršten je u antologije kratke priče i drame u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

 

IZ RECENZIJA:

Završna riječ bi sigurno mogla postati prijelomnim djelom u suvremenoj postjugoslavenskoj angažiranoj prozi.“

Gjorgje Bozoviq, Booksa.hr

 

“U tradiciji najboljih bosanskih pripovjedača autor spaja zanimljivo i čitljivo štivo.“

Jagna Pogačnik, Jutarnji list

 

 “Briljantni roman našeg najznačajnijeg dramskog pisca i vrsnog pripovjedača.“

Abdulah Sidran, Oslobođenje

 

“On je potpuno drugačiji. A opet genijalan. Upravo po pisanju o ratu ovaj autor je izuzetak koji ruši stereotipe.“

Prof. dr. Sanja Nikčević, War Topics in Croatian, Bosnian and American drama

 

“Doista dobra književnost!“

Matko Vladanović, Moderna vremena

 

“Nema nikakve sumnje kako je autor u ovom romanu krenuo od autobiografskog impulsa u namjeri da dosegne samorazumijevanje vlastitog života, i to je autobiografsko, ali njegova naracija, zapravo njena organizacija, podignuta je na najveći nivo.“

Prof. dr. Alija Pirić, Oslobođenje

 

“Novi život epistolarnog romana, estetski vernakular e-mail korespondencije i cyber poetike… Svijet kojeg Topčić umije majstorski literarno oživjeti.“

Prof. dr. Vedad Spahić, Elektronske-knjige.org

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »