Multimedijalna prezentacija “Mirage”: Mirna Lekić i André Brégégère na Muzičkoj akademiji UNSA

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje gostovanje bosansko-američke pijaniste Mirne Lekić i kompozitora i likovnog umjetnika Andréa Brégégèrea, koji će nastupiti u ponedjeljak, 10. juna 2024. godine, u 19:00 sati ” Koncertna dvorana u okviru multimedijalne prezentacije Majskog muzičkog festivala “Miraž”.

Multimedijalna prezentacija “Mirage” kombinuje muziku za solo klavir sa video projekcijom i istražuje zvučne iluzije, aluzije i transformacije koje klaviru daju mogućnost da imitira druge instrumente i da ih odzvanja. Video projekcije koriste različite tehnike i procese, od čisto apstraktnih obrazaca do reprezentativnijih segmenata, koristeći stvarne slike ili fragmentarne tekstualne elemente.

Programski koncept se sastoji od tri celine: „Poreklo“ (program: F. Ali-Zadeh, A. Hovhaness, H. Cowell, S. Prokofjev), „Zvono u kutiji“ (program: I. Šamo, N. Draper ) i “Novi svjetovi” (program: C. Debussy, L. Godowsky, M. Scherzinger).

Ulaz je besplatan.

Mirna Lekić , klavir. Rođena je u Sarajevu, gdje je pohađala osnovnu muzičku školu u klasi Nives Cvijović. Završila je Eastman School of Music i Mannes School of Music u državi New York. Doktorirala je na Graduate Center – City University of New York disertacijom o muzici Claudea Debussyja. Izvodi širok repertoar koji odražava njena interesovanja za interkulturalnu muziku, istorijsku izvođačku praksu i savremena dela. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Rusiji, Engleskoj, Francuskoj i Italiji. Izdala je dva solo diska i album savremene kamerne muzike preko izdavačkih kuća Centaur, Furious Artisans i Romeo Records. Njeni nastupi su prenosili američki i bosanski radio i TV stanice. Trenutno radi kao profesor muzike na Queensborough Community College – City University of New York, i kao vanredni profesor klavira na Univerzitetu Columbia.

André Brégégère , kompozitor, pedagog i vizualni umjetnik. Živi u Njujorku. Vanredni je profesor muzike na Univerzitetu William Patterson i Queensborough Community College. Posljednjih godina, njegovu muziku su izvodili u Carnegie/Weil Hall i Symphony Space od strane vodećih ansambala uključujući Cygnus, Second Instrumental Unit, MIVOS Quartet, Cadillac Moon Ensemble i Transit, a emitirana je na radio stanicama WQXR, WNYC i WPRB i objavljen pod etiketom New Dynamic Records. Kao jedan od osnivača i kodirektor organizacije Dr. Faustus, je aktivni zagovornik nove muzike, nadgledajući naručivanje i izvođenje novih djela kompozitora. Producira i izvodi elektronsku muziku i audio-reaktivne vizuale, uključujući saradnju sa Mirnom Lekić na projektu “Mirage”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »