Svjetski dan zaštite okoliša u Jajcu obilježen svečanim otvorenjem izložbe „creAction“

Zahvaljujući gostoprimstvu i pokroviteljstvu Fikreta Čančara, direktora JU „Dom kulture Jajce“, baš je u Jajcu, jednom od najljepših bh. gradova na predivnim bh. rijekama Vrbasu i Plivi, u predvečerje Svjetskog dana zaštite okoliša, 4. lipnja u 18 sati, svečano otvorena putujuća izložba „creAction“

Izložbu je, uz potporu američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services – CRS, osmislio i priredio Centar za mirovno obrazovanje – CMO u okviru svog projekta Pokret za ekološko obraćenje. Izložba „creAction“, autora Amera Tikveše,predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si’ – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke crkve, počiva. Zahvaljujući vokalno-instrumentalnom triju Luke, Lucije i Magdalene Saraf samo otvorenje izložbe označila je baš izvedba te pjesma od čijeg se nastanka naredne godina navršava ravno 800 godina.

U svom obraćanju okupljenim Fikret Čančar, direktor JU „Dom kulture Jajce“, naglasio je da bi upravo sakralnost vode, temeljno uvjerenje zajedničko abrahamsko/ibrahimovskim religijama, moglo biti sjajno polazište za poticanje religija na odvažnije i konkretnije sudjelovanje u zaštiti okoliša kao Božjeg dara u našem društvu čime bi i sam dijalog religija u bh. kontekstu dobio i na kredibilitetu i na važnosti. Aludirajući na naslov izložbe, Edina Hajder, pastorica Evanđeoske crkve u Jajcu, pozvala je okupljene da svakodnevno daju svoj obol akciji zaštite Božje kreacije kao veličanstvenog Božjeg umjetničkog djela čije razaranje predstavlja, uz sve ostalo, i ekološki grijeh – nasrtaj na samoga Boga.

Oslanjajući se na dokumentarac „Čovjek koji je sadio drveće“, fra Mišo Sirovina, vikar Župe sv. Ante Padovanskog u Sivši, okupljene je pozvao na ustrajnost prožetu nadom na zahtjevnom putu zaštite okoliša jer je i najveće pustinje, nastale ljudskim sebičnim i arogantnim djelovanjem, moguće iznova strpljivošću i ljubavlju preobraziti u vrtove pune života ako se u ljudsko srce ponovno naseli ponizna i zahvalna svijest o stvorenom svijetu kao božanskom misteriju i daru a ne pukom resursu. Robert Oroz, jedan od autora fotografija i ujedno jedan od osnivača Ekološko-humanitarne udruge Gotuša iz Fojnice, okupljene je upoznao da su njegove fotografije poglavito nastale na mjestima konkretnih bh. borbi za zaštitu okoliša što je izložbi „creAction“ omogućilo da posreduje uvid u kojoj je mjeri bh. prirodno blago ugroženo i koliko bi brzo moglo nestati ukoliko zajednički ne stanemo u njegovu obranu.

Na koncu se okupljenima obratio i Edin Hozan, načelnik općine Jajce, izražavajući svoje osobno zadovoljstvo i zahvalnost za ugošćavanje izložbe „creAction“ u Jajcu. Govoreći o naprecima općine Jajce u području zaštite okoliša, istaknuo je da nas upravo ekološke katastrofe i prijetnje poučavaju u kojoj su mjeri državne i sve druge ljudskom rukom sačinjene granice relativne i da bez zajedničkog solidarnog djelovanja preko tih i takvih granica zasigurno nećemo uspjeti ni obuzdati klimatsku krizu, ni sačuvati okoliš, bilo da je riječ o globalnom, regionalnom ili lokalnom planu.  

Moderator otvorenja i ujedno idejni začetnik izložbe „creAction“ Alen Kristić, voditelj projekta Pokret za ekološko obraćenje, izrazio je nadu da će ova izložba kao umjetničko-religijski glas opomene, ali i nade sve njezine posjetiteljice i posjetitelje potaknuti na svakodnevnu i odvažnu akciju u službi zaštite Božje kreacije. U tu je svrhu planirano da izložba „creAction“, čije grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Ibrović, nakon njezinog zatvaranja u Jajcu 14. lipnja, u rujnu bude ugošćena u Fojnici Zenici.  

Jajačko otvorenje izložbe creAction okončano je duhovnom pjesmom „Moj je put na tvome sada putu“, koju je izveo već spomenuti vokalno-instrumentalni trio, nakon čega je uslijedilo druženje nazočnih zahvaljujući širokogrudnom gostoprimstvu osoblja JU „Dom kulture Jajce.

Dragica Krstanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »