”Ljubavna pisma Staljinu” u CKM-u

Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, biće domaćin Kazalištu Planet Art, koje će izvesti predstavuLjubavna pisma Staljinu”. Premijera predstave održana je u Zagrebu u Gaveli, u mjesecu novembru  2018. godine i sudeći po prijemu publike koja je glumce i autore  ispratili  ovacijama i dugačkim aplauzom, ovo će biti zagrebački kazališni hit…

Kakva je umjetnost u totalitarizmu? Sovjetski savez. Tridesete godine prošloga stoljeća.
Piscu legendarnog romana ‘Majstor i Margarita’ Mihailu Bulgakovu zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela. Obraća se Staljinu o kojemu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji.
Jednoga dana dobiva potpuno neočekivan telefonski poziv. Na telefonu je Staljin. Ova povijesna fikcija inspirirana je crticom iz stvarnog života njezinih protagonista – jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.
Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina, te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada kao i danas. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost. A kako je danas biti umjetnik…

“Ljubavna pisma Staljinu” su i svojevrstan ljubavno – politički trokut budući da se autoritarna vlast uvlači i u čovjekovu intimu, te utječe i na sve njegove odnose od poslovnih do onih najintimnijh. Ovu predstavu radimo upravo zato što nekim umjetnicima to i nije jednostavno. Mnogi od umjetnika bi nešto i rekli, viknuli bi, urlali bi, ali ne mogu zato što su vezani financijski, zato što su na plaćama, zato što imaju djecu, zato što imaju obitelji… I zaista je u 21. stoljeću potpuno bizarno i apsurdno da umjetnici prolaze sličnu sudbinu kakvu je prolazio Mihail Bulgakov. Jako dobro znam o čemu govorim i jako puno umjetnika misli kao i ja, ali kažem, mi smo svi na neki način vezani. I ta sloboda da ne možeš reći sve što hoćeš je zapravo strašna” – kazala je redateljica Saša Broz. Tekst je napisao španjolski dramatičar Juan Mayorga, predstavu je režirala Saša Broz, a glavne uloge tumače Franjo Dijak, Anastasija Jankovska i Marko Torjanac. Pomoćnik redateljice i scenograf u predstavi je Marko Torjanac, a kostimografiju potpisuje Đurđa Janeš.

Predstava će biti odigrana u subotu, 19.01. u velikoj sali Javne ustanove Centar kulture i mladih, sa početkom u 20 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »