Konferencija o poboljšanju inkluzivne politike

“Inkluzijom do jednakih mogućnosti djece i osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo“ naslov je konferencije koja će se održati u utorak, 03. oktobra u SUMERO centru (Rašida Bešlije 73, Donji Hotonj – Vogošća) sa početkom u 10 sati u organizaciji Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH – SUMERO, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo. Konferencija se organizuje u okviru Dječije nedjelje koja se od 02. do 08. oktobra obilježava u Kantonu Sarajevo, a prijevoz na konferenciju za sve zainteresovane građanke i građane obezbijeđen je u 9 sati i 40 minuta ispred zgrade Kantona Sarajevo.

Imajući u vidu položaj djece u društvu, cilj naše konferencije jeste nastojanje da se svi akteri uključe u proces poboljšanja inkluzivne politike u Kantonu Sarajevo. Također, ovom konferencijom želimo analizirati postojeće zakone, podijeliti dobre prakse, identificirati uključenost roditelja te identificirati prepreke i poboljšanja u implementaciji inkluzije u Kantonu Sarajevo“, izjavio je direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić.

Predsjednica Udruženja mladih “Ružičnjak-Los Rosales” iz Mostara, Jasna Rebac, istakla je da se pravo na školovanje kao ljudsko pravo mora ostvarivati u redovnom školskom sistemu. “Inkluzija je proces podložan stalnom reformiranju, traje, i o njoj treba stalno razgovarati, dobre primjere isticati, iz loših učiti, podsticati je, učestvovati u njoj, jer svako od nas ima svoju ulogu u neprekinutom lancu zvanom inkluzija: obrazovne vlasti, škole, roditelji, učenici sa i bez invaliditeta“, navela je Rebac te dodala da je održavanje ovakvih konferencija iznimno bitno kako bi se uticalo na svijest javnosti o inkluziji.

U radu konferencije učestvovat će niz eksperata iz različitih oblasti ključnih za proces inkluzije. O temama “Izazovi i perspektive inkluzije u Kantonu Sarajevo“, “Zakonski okvir i diskriminacija u oblasti inkluzije“ te prezentacija dobrih praksi i projekata govorit će predavač sa Pedagoške akademije Univerziteta u Sarajevu, doc.dr. Haris Memišević, izvršni direktor udruženja Vaša prava BiH, Emir Prcanović, direktor KJU Porodično savjetovalište Sarajevo, Senad Alić te dr. Fata Ibralić iz Saveza SUMERO

U Bosni i Hercegovini, djeca i općenito osobe sa invaliditetom su izložene diskriminaciji i predrasudama. Budući da se koncept inkluzije još uvijek ne implementira u dovoljnoj mjeri, mnoga djeca su suočena sa socijalnom isključenošću i izolacijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »