Djeco prijavite se za učešće na lutkarskoj radionici “Od predmeta do živog bića“

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS poziva djecu od 10 do 12 godina da se prijave za učešće na lutkarskoj radionici “Od predmeta do živog bića“ koja će se održati u okviru dječijeg programa “Mali MESS“ od 06. do 08. oktobra 2017. godine u Sarajevu u terminima od 09:00-11:00 i 12:00-15:00. Radionicu će voditi Tamara Kučinović i održat će se u Pozorištu mladih Sarajevo, a učešće je besplatno. Svi zainteresovani prijaviti se mogu putem e-maila oliver@mess.ba, sa jasno naznačenim imenom i prezimenom i starosnom dobi, a krajnji rok za prijavu je 04. oktobar. Maksimalan broj učesnika je 12, a nužno je da djeca prisustvuju radionici sva tri dana.

Radionica je koncipirana kao oživljavanje, ritmiziranje i animacija predmeta. Kroz ovu radionicu polaznici se upoznaju s lutkarstvom, sa tim da predmet može biti sve što mašta poželi te da može postati lik koji mi poželimo“, istakla je voditeljica radionice Tamara Kučinović te dodala da oživljavanje predmeta razvija dječju maštu, koordinaciju i igru.

Kroz animaciju predmeta, odnosno davanje duše (anime) predmetu, djeca se uče neverbalno i verbalno izražavati kroz predmet, dati mu život i smisao. Naučiti razumijevati značenje neverbalnog izražavanja kroz personifikaciju dijela tijela i/ili predmeta djeci daje slobodu i uči ih razumjeti što žele“, rekla je Kučinovićeva.

Radionica uključuje vježbe koordinacije, te ples s predmetom, osnovni impulsi u radu s lutkom također. Kreće se od jednostavnijih zadataka koji se odnose na koordinaciju i prijenos pažnje na dijelove tijela, na maštanje što dijelovi tijela mogu biti, kako bi kasnije predmet mogao živjeti kao i naše tijelo.

 

Sve informacije o 57. Festivalu MESS dostupne na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »