Izložba “MALO MRAČNO DOBA” Ismara Žalice u galeriji ULUPUBiH

U okviru ULUPUuBiH-ovog projekta “Umjetnost u izlogu 2021” u galeriji Ulupubih na adresi Koševo broj 7, u srijedu 22.09.2021. godine u 14 h biti će otvorena izložba mladog autora Ismara Žalice.

Izložbu “Malo mračno doba” čine plakat kao centralni element i ciklus fotografija oko njega. Plakat je nastao tokom prvog vala Koronavirusa na temu Song poster challenge koji je bio aktuelan na instagramu. Plakat odgovara na pjesmu ‘Little Dark Age, benda MGMT na način da odgovara na tadašnju situaciju u svijetu u trenutku stvaranja. Vizual se sastoji od stotinu naslova i podnaslova različitih vijesti koje su se događale u tom trenutku, gradeći svojevrsni kolaž tog vremena kroz bizarne, užasavajuće i komične vijesti koje su obilježile početak pandemije Koronavirusa i 2020. godine. Ciklus fotografija, za razliku od plakata, se okreće unutra i dokumentuje period u kojem je autor bolovao od koronavirusa, njegov mikro-kosmos u kojem je boravio dvije sedmice, slikajući tmurnu sliku distance, zamrznulog vremena i psihološke izolacije. Izložba se kreće iz generalnog u specifično, iz općeg, bizarnog, stanja u svijetu, u tmurne dane individualnog iskustva tog vremena obilježenog pandemijom – priča našeg malog mračnog doba.

Publika će izložbu moći pogledati do 29.09.2021. godine.

Ismar Žalica rođen je 1995. godine u Sarajevu. 2018. godine diplomira na ALU Sarajevo sa nagradom “Alija Kučukalić” na odsjeku Grafički dizajn pod mentorstvom profesora Mehmeda Akšamije. U svom stvaralačkom radu se opredjeljuje za kombinaciju fotografije i grafičkog dizajna, gdje mu je primarni format plakat, često popraćen podržavajućim fotografijama, čime gradi ujedinjen vizualni jezik i narativ. Primarno radi vizuale za predstave, filmove, naslovnice albuma muzičkih grupa, kao i lične foto projekte.

U ULUPUuBiH-u od 2021. godine obnaša funkciju člana Umjetničkog savjeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »