Pozitivne prakse 6 općina unaprjeđuju upravljanje otpadom u BiH i Crnoj Gori

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, u saradnji sa partnerima Općina Jablanica (BiH), Općina Šavnik (CG) i Pčelarsko udruženje MATICA Pljevlja (CG), u sklopu projekta “Zajednički napori za 5% manje otpada” organizovalo je studijsku posjetu partnerskim organizacijama iz Crne Gore. 

Sistem upravljanja otpadom nije u potpunosti riješen ni u BiH niti u Crnoj Gori 

U sklopu studijske posjete, predstavnici općina, javnih komunalnih preduzeća i osnovnih škola u prekograničnom području razgovarali su o iskustvima, praksi i naučenim lekcijama na polju upravljanja otpadom i saradnje sa obrazovnim i poslovnim sektorom u 6 općina BiH i Crne Gore (Jablanica, Konjic, Prozor-Rama, Šavnik, Žabljak i Pljevlja).

Naglašeno je da sistem upravljanja otpadom nije u potpunosti riješen ni na području BiH niti Crne Gore. U tom kontekstu, studijske razmjene su se pokazale kao jako korisne za prijenos informacija i razmjenu dobrih praksi. 

JKP iz Konjica prenosi pozitivna iskustva općinama u Crnoj Gori

Projekt „Zajednički napori za 5% manje otpada – 5% MANJE“ rezultirao je, između ostalog i uspostavljanjem sistema razmjene pozitivnih praksi između općina u BiH i Crnoj Gori. 

Jedan od pozitivnih primjera je JKP Standard iz Konjica koje po svim parametrima prednjači u odnosu na druga komunalna preduzeća u načinu kako je uređeno upravljanje otpadom na području općine Konjic. Pozitivne prakse iz te općine će biti prenesene kroz jačanje suradnje između komunalnih preduzeća Pljevlja, Žabljak i Šavnik u Crnoj Gori sa JKP iz Konjica. 

Općina Prozor-Rama je također napravila brojne iskorake. Uspostavlja se reciklažno dvorište i ulaže u uspostavu integriranog ekološki prihvatljivog sistema upravljanja otpadom.

Potrebna uspostava zelenih ostrva i nabavka podzemnih kontejnera za otpad


Vrlo važnu ulogu ima strateško planiranje. Kroz projekt su kreirani tehnički planovi upravljanja otpadom za svih 6 općina projektnog područja, sa jasnim mjerama za implementaciju čija realizacija bi trebala rezultirati poboljšanim sistemom upravljanja otpadom, a to je smanjenje otpada i povećanje količine recikliranog otpada.

„Tokom rada na projektu, ustanovili smo da postoji potreba za daljnjom izgradnjom kapaciteta uposlenika komunalnih poduzeća, uspostavom dodatnih „zelenih ostrva“ posebno u ruralnim predjelima gdje se najviše javljaju divlje deponije, nabavka podzemnih kontejnera u urbanim područjima, te razmjena pozitivnih praksi u šest općina BiH i Crne Gore.“ – istakla je Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK. 

Cilj međunarodnog projekta Zajednički napori za „5% manje otpada – 5% MANJE“ je razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u 6 općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »