Izložba Bojane Mikulić “Moje more” u Galeriji ULUPUBIH

IZLOŽBA AUTORICE BOJANE MIKULIĆ “MOJE MORE” U SKLOPU PROJEKTA “UMJETNOST U IZLOGU 2021” U GALERIJI ULUPUBIH
“MOJE MORE”
Umjetnost Bojane Mikulić već decenijama vodi nas kroz djela različitih likovnih djelatnosti – od crteža i slikarstva, do grafike i prostornog oblikovanja. U zadnjih nekoliko godina naklonjenost keramici dominira njenim radom i likovnim interesovanjem.Bojana interpretira kroz oblik i motiv keramicke kreacije, senzacije prepoznatljive za njen likovni govor. Na izložbi koju imamo priliku pogledati izloženi su skulpturalni prikazi naracije jednog mornara kako plovidbe kroz život koji uveseljava i umjetnika i posmatrača. Vještina i kreativni duh umjetnice Bojane Mikulić transformiše takav jedan svijet sanjarenja u plovni tok umjetnosti. Vezana za more i iskustva soptvenih plovidba u strujama života vješto i uzbudljivo upravlja kormilom umjetnosti donoseći sa sobom ljepotu,radost i nadu. Ova izložba je još jedan pokazatelj njenog značaja likovne scene Bosne i Hercegovine.
Dr. sci. Maja Žmukić

Bojana Mikulić biografija
Bojana Mikulić rođena je u Sarajevu 1955. godine. Kao dijete iz umjetničke porodice rano se počela baviti likovnom I primijenjenom umjetnošću. Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za grafički dizajn.
Od 1982. godine redovni je član Udruženja likovnih umjetnika u BiH, a od 2003. redovni član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti I dizajnera u BiH, u kojem je obnašala funkciju člana Umjetničkog savjeta u mandatu od dvije godine. Od 1980. Godine radila je kao modni dizajner u Udruženoj tekstilnoj industriji (UTI), a od 2006. godine se počinje baviti izradom skulptura od keramike. Od 1994. godine do završetka radnog staža radila je kao profesor na odsjeku za tekstilni dizajn Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »