Drugi koncert nastavnika MAS pod okriljem 14. “Majskih muzičkih” svečanosti”

Nakon koncerta otovorenja ovogodišnjeg izdanja “Majskih muzičkih svečanosti”, gdje su nastupili nastavnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u sklopu festivalskog programa će biti upriličeno drugo predstavljanje profesora i saradnika MAS. Njihov koncert će se održati u petak, 04. juna 2021. godine, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo) u 19 sati.

Stilski raznovrstan program će biti otvoren izvedbom tri karakterno različita stava iz Svite BWV 995 Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750), koja predstavlja ornamentiranu verziju njegove čuvene Svite za violončelo br. 5 BWV 1011 u aranžmanu za lutnju. U interpretaciji gitariste Adnana Alagića moći će se čuti  Preludij koji iz mirnog pusla prelazi u motorični fugatni odjeljak, nakon čega će uslijediti dva plesna stava, Allemande umjerenog tempa, te živahna i pokretljiva Gigue.

Prvi stav Andante con motto iz Klavirskog trija op. 1, br. 1, debitantskog djela francuskog kompozitora Césara Francka (1822 -1890) izvest će pijanista Dragan Opančić, violinistica Yeon Ju Jeong, te violončelista Isak Haračić. Provlačenjem nekoliko tema kroz sva tri dijela kompozicije, Franck u ranoj stvaralačkoj fazi afirmiše cikličko koncipiranje muzičke strukture kao svoj dominantni umjetnički habitus, dok se u izrazu oslanja na jezik kasnog romantizma s primjetnim uticajima stvaralaštva Franza Liszta (1811-1886) i Richarda Wagnera (1813-1883).

Pijanistica Višnja Bakalar će se predstaviti interpretacijom Sonatine Maurice Ravela (1875-1937), gdje se kroz tri kohezivne muzičke slike odražava sinteza klasičkog tretmana forme, te impresionističkog kolorita i melodijske fluidnosti. Na repertoaru će se naći i Pet melodija za violinu i klavir op. 35b Sergeja Prokofjeva (1891-1953), koji svoju muziku doživljava kao spoj klasične i inovatorske linije, uz motorične, lirske i skercozno-humorističke momente. Pet minijatura, baziranih na tonalitetnom i karakternom kontrastu svirat će violinistica Tamara Arsovski i pijanistica Zerina Šabotić.

Koncert će biti zaokružen izvedbom prvog stava Allegro maestoso ma appassionato iz virtuozne Sonate op. 8 mađarskog kompozitora Zoltána Kodálya (1882-1967) koje će interpretirati violončelistica Belma Alić. Jedno od najsloženijih djela u solističkoj literaturi za gudače, temelji se na umjetnički artikulisanom muzičkom idiomu mađarske narodne vokalne prakse. Ovaj furiozni stav, uokviren u sonatni oblik, specifičan je po modalnosti, pentatonskim melodijskom mišljenju, parlando-rubato ritmici, te proširenom izražajnom opsegu instrumenta.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na 062 204 906 ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba. S obzirom na pomenuta ograničenja, ovaj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertne sezone MAS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »