Fotografija Vanje Čerimagića “Duhovi Sarajeva”

Povodom očuvanja sjećanja na građane Sarajeva, koji su ubijeni tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine, fotografija velikog formata Vanje Čerimagića biće izložena na zgradi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine tokom cijelog mjeseca aprila.

Fotografija Vanje Čerimagića “Duhovi Sarajeva” jedan je iznimno značajan umjetnički fotografski prilog pamćenju i sjećanju na godine barbarskog razaranja i sistematskog četvorogodišnjeg sadističkog ubijanja Sarajeva (a i cijele Bosne i Hercegovine), u godinama agresije na grad od 1992. do 1995. godine.

“Fotografija “Duhovi Sarajeva” (Duše Sarajeva) je lični doprinos očuvanju sjećanja na stradanje mojih sugrađana tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine i generacijski bliskih djevojčica i dječaka, 
koje nikad nisam imao priliku upoznati, doživjeti ih, jer je rat nasilno i suviše prerano prekinuo njihove nevine i nježne živote.”

Na pozadini iskustava Sarajeva u godinama opsade građena je ova fotografska kompozicija Vanje Čerimagića. Ova kompozicija je višeslojna: jednom, ona je svojevrsno svjedočanstvo o licima kojih više nema i svjedočanstvo o zlu koje se bilo sručilo na grad; drugi put, ova kompozicija je optužba; u trećoj dimenziji ona je izraz tuge i tugovanja kao i izraz pijeteta; i najzad, ova kompozicija je (kao priča o onima koji su ubijeni) ujedno minijaturni fotografski egzistencijalni “esej” o životu i smrti, odnosno tankoj fizičkoj i metafizičkoj kopreni koja dijeli život i smrt.

“Fotografija na prvi pogled ukazuje na stradanja u jednom gradu (Sarajevu), ali posmatrač na njoj brzo uviđa prkos, hrabrost i herojski otpor njegovih građana u borbi za slobodu, civilizacijske vrijednosti i ljudsko dostojanstvo te da ona predstavlja svojevrstan simbol otpora građana u cijeloj Bosni i Hercegovini ali i šire. 
Nažalost, isti prkos i otpor danas možemo vidjeti u narodu Ukrajine i njenim građanima koji su preko noći postali vojnici i branioci svojih sloboda.”

Otvorenje izložbe će biti upriličeno 5. aprila u 11 sati ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »