Koncert Gudačkog kvarteta MAS

Aprilski repertoar ovogodišnje Koncertne sezone Muzičke akademije će otvoriti Gudački kvartet MAS u sastavu Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Deljkić (viola) i Belma Alić (violončelo). Njihov koncert će se održati u četvrtak, 7. aprila 2022. u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Repertoar će uključiti Gudački kvartet op. 18, br. 4 Ludwiga van Beethovena, Gudački kvartet op. 108, br. 7 Dimitrija Šostakoviča i Gudački kvartet op. 80, br. 6 Felixa Mendelssohna.

Ulaz na koncert je slobodan.

Tamara Arsovski dodiplomski i master studij violine završila je pod mentorstvom prof. Violete Smailović – Huart na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno zaposlena kao asistentica na predmetima Kamerna muzika i Violina na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru. Godine 2019. upisala je doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovacica. Tokom studija, učestvovala je na violinističkim seminarima koje su vodili Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korola, Hakan Şensoy, Deborah Wong, Manhattan String Quartet itd. Kao solistica je nastupala sa orkestrima Camerata Academica, Gudačkim orkestrom MAS i Mostarskim simfonijskim orkestrom, a kao članica orkestra svirala je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Symphonia Momentum Orient and Occident, Sarajevskim kamernim orkestrom, Gudačkim orkestrom MAS, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te sa Sarajevskom filharmonijom, u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Stalna je članica Gudačkog orkestra MAS, na poziciji koncert majstorice, Gudačkog kvarteta AMAS i Sarajevo Sinfonietta, te Ansambla INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku (Sarajevo).

Alma Dizdar je srednje muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu. Usavršavala se na seminarima poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg i dr. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u SAD. Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta. Studentica je druge godine III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Aida Deljkić je diplomirala 2014. na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Dejana Mlađenovića, gdje je i magistrirala 2016. u klasi prof. Pavela Kondruševića. Usavršavala se u smjeru viole, kamerne muzike i prisustvovala na seminarima uglednih profesora kao što su Pavel Kondrušević, Violeta Smailović-Huart, Sergej Kravčenko, Manhattan String Quartet, te je svirala na festivalima “Muzika na žici”, “Zeničko proljeće”, Sarajevo Sonic Studio, “Majske muzičke svečanosti”, Međunarodni festival “Sarajevska zima”, Festival ulične umjetnosti. Učestvovala je u radu mnogih domaćih i evropskih omladinskih i kamernih orkestara: STUEBA (Njemačka), The European Student Chamber Orchestra (Novi Sad, Beograd, Banja Luka, Sarajevo), Young Euro Classic Orchestra (Berlin), EUphony Symphony Orchestra (Zagreb, Ljubljana, Graz, Budimpešta), Dartmouth Symphony Orchestra (Budimpešta, Sarajevo), Sarajevo Chamber Music Festival, Sarajevo Sonic studio, Festival “Muzika na žici”, Sarajevo. Kao članica gudačkog kvarteta nastupala je u Austriji i Norveškoj, a kao solistica nastupala je sa Gudačkim orkestrom MAS i Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica. Godine 2017. vodila je odjel viola rezidentnog Simfonijskog orkestra festivala Riva del Garda u Italiji. Članica je Gudačkog kamernog orkestra MAS, Gudačkog kvarteta aMAS, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a osam godina je honorarni suradnik Sarajevske filharmonije. Trenutno je zaposlena kao asistentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Belma Alić je diplomirala 2004. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, gdje je magistrirala (2007) i doktorirala (2016) na temu “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla SA Sinfonietta, članica je kamernog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS, kao i Britanske Opera Circus Company s kojom je imala uspješne izvedbe opere “Differences in Demolition”kompozitora Nigela Osbornea u Engleskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Škotskoj. Opera je izvedena i na festivalu City of London Festival i imala prijenos uživo u Edinburghu na BBC radiju, kao i u kraljevskoj palači Hofburg u Beču. Kao solistica nastupala je uz pratnju Sarajevske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Zenici, Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette. Koncertirala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, BiH i zemljama regije. Trenutno je zaposlena kao profesorica na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »