Zvanično otvoren Prvi Sajam “Knjige u nišama”

“Na dan kada obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, šaljemo poruku o važnosti i značaju izdavaštva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše države“, istakao je danas na otvaranju prvog Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama“ (KUN) direktor JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Edin Kukavica. U narednih pet dana, Sajam će ljubiteljima i ljubiteljicama knjige ponuditi vrlo bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice. Gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, a ulaz za sve zainteresovane građane i građanke je slobodan.

“U okolnostima u kojima je bh. izdavaštvo/nakladništvo uslijed višegodišnje nebrige društva doslovno dovedeno pred zid, zajedno sa Zajednicom izdavača/nakladnika u BiH i Ministarstvom kulture i sporta KS odlučili smo se za organizaciju Sajma koji predstavlja i svojevrsnu borbu sa vjetrenjačama. Ipak, odlučni smo u tome da slavimo domaću knjigu, domaćeg autora, domaćeg izdavača i domaćeg čitaoca“, naveo je Kukavica i pozvao građane i građanke da posjete Sajam.

Naglašavajući da je vraćanje digniteta sajmovima knjiga u BiH definsan kao jedan od glavnih ciljeva prilikom utemeljenja Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, predsjednik Zajednice, Muamer Spahić, rekao je da je Sajam “Knjige u nišama“ samo jedan korak u tom smjeru. “Knjiga koja se nalazi u mojoj ruci zove se “Ne nadajte se da ćete se riješiti knjiga“, a njen autor je Umberto Eko. On knjigu definiše kao biološki izum, poredi je sa točkom ili makazama i kaže da jednom kad se otkrije, nikad više se ne mijenja. Ja zaista vjerujem u to i vjerujem da knjiga nikad neće izaći iz naših života“, kazao je Spahić te podsjetio da će Sajam u narednih pet dana predstaviti 30 različitih programskih sadržaja.

Proglašavajući Sajam zvanično otvorenim, ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić, istakao je da ko god negira knjigu, negira zapravo samog sebe. “Sva naša saznanja nastala su iz knjige. Knjiga je korijen civilizacije, društva i nas samih, ali kao takva je u Bosni i Hercegovini u velikom problemu. Zbog toga imamo veliku obavezu da olakšamo put knjige do čitaoca, a da bismo to uradili moramo olakšati rad izdavača/nakladnika“, rekao je ministar Kurić.

Nakon zvaničnog otvaranja Sajma, Fondacija Kemal Bakaršić kao podstrek za daljnji rad, dodijelila je donacije u vidu novih knjiga bh. izdavača narodnoj biblioteci Ivo Andrić iz Čelinca, gradskoj biblioteci Kakanj, biblioteci Osme osnove škole iz Brčkog te gradskoj biblioteci Stolac koja je u fazi formiranja. “Sve biblioteke u BiH imaju male ili nikakve budžete za obnovu bibliotečkog fonda. Naše donacije su skoro pa jedini način da biblioteke dođu do potrebnih i društveno vrijednih knjiga i ponosni smo što to radimo već nekoliko godina“, istakao je u ime Fondacije, Dragan Marković, te naglasio da je ukupan iznos do sada doniranih sredstava 33 600 američkih dolara, odnosno 4620 knjiga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »