Znate li za pivovaru „Semizburg“? Naša Hena Klarić bila, vidjela i napisala :)

Prikaza, Karanđoloz, Stuha i Drekavac iz pivovare „Semizburg“

Pivovara „Semizburg“ u vlasništvu Harisa Piknjača, glavnog kuhara piva nalazi se u Semizovačkom naselju Svrake, gdje se može naći domaće zanatsko pivo pod nazivima Prikaza, Karanđolz, Stuha i Drekavac. Iako nije riječ o ugostiteljskom objektu već o maloj kućnoj pivnici, pivo se može kupiti u samoj pivnici na adresi Svrake I/38,a svoje recepte brendiranog piva nudi i vlasnicima barova, koji nakon što se odluče na saradnju, dobiju pivo koje se može naći samo u njihovoj ponudi.

Smatra se da su Babilonci prije samo 9000 godina imali 16 vrsta piva, a „tečni hljeb“ našao se i u Hamurabijevom zakoniku gdje je napisano da pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokoj cijeni. Ovo historijski važno alkoholno piće upravo je Harisov zanat.

Pakistan, zemlja pive

Znanje potrebno da otvori svoju pivovaru sakupljao je na putovanjima po Bliskom Istoku a također se i godinama susretao sa ljudima koji prave craft ili zanatsko pivo. Kada je otišao na dvogodišnji projekat u Vijetnam i sreo kolegu iz Australije koji se razumije u jedno od najstarijih alkoholnih pića, imao je priliku upoznati se sa različitim ukusima i aromama.

„Svako pivo ima nešto svoje. Čitao sam i educirao se sve dok nisam nakon tog projekta otišao u Pakistan i tamo proveo posljednju godinu dana, gdje me onako interesantno nužda natjerala da proizvodim pivo. Pakistan je, kako kažu Arapi i Muslimani, suha zemlja jer tamo zvanično nema alkohola.“, navodi Haris.

Domaći mitološki osvrti u nazivima proizvoda Za profila

U dijapazonu piva iz „Semizburga“ nalaze se imena bosanskohercegovačkih mitoloških bića, stoga se četiri početna piva zovu Prikaza, Karanđoloz, Stuha i Drekavac.

„Bilo mi je interesantno da se neka naša mitska bića ponovno posjete. Pivo koje ja prozvodim jeste tzv. ale piva ili piva visokog vrenja koja je drugačija od naših standardnih piva. Htio sam ih približiti i prilagoditi strane recepte našim ukusima kroz nazive, a mitska bića su mi se činila nekako interesantnima.“

Za prikazu se smatra duh mrtve djevice čije se prikazanje vidi na grobu gdje ovo mistično biće jeca i plače. Karanđoloz je zli duh obučen u čeličnu košulju koji putuje tako što od raskrsnice do raskrsnice skače prolaznicima na leđa koji ga onda nose dalje.

„Karanđoloz je tzv. crna ipa, tamno pivo sasvim drugačije od naših, gorko i aromatično, nema notu kafe koju imaju tzv. staut vrste piva. Kada ga pomirišem, čini mi se da mu je naš tamni džavo Karanđoloz prikladno ime.“, Piknjač navodi kao razlog zašto je svom pivu dao naziv po zlom duhu.

Stuha je također mistično biće koje može biti i loše i zlo kako postoje Crne i Bijele stuhe, a za Drekavca smo mogli čuti i u filmu „Lepa sela lepo gore“, a on je materijalna manifestacija umrlog, nekrštenog čovjeka koji ne može da nađe mir.

Po svemu sudeći, iako notacije proizvoda možda i ne nose najpozitivnije značenje, ovo pivo nipošto ne donosi negativne reakcije i nus pojave, barem do sada nije zabilježen nesretan slučaj ili prikazanje nekog mitskog bića iz naziva.

13100949_1310054759010555_3843688782871025590_n Šta ono uopšte bi piva?

„Pivo je jako interesantno piće, najviše popularizovano prije 7-8 vijekova kada je bilo zagađenih voda kako su gradovi rasli. Zbog zagađene vode, piva je bila jedan od rijetkih načina da se konzumira tečnost – da se ne bi otrovali od kolere, crne kuge itd. Tadašnja piva su bila jako jednostavna i tek su naknadno počeli da ih aromatiziraju sa hmeljovima, bogatijim pivskih sladom i drugačijim tipovima kvasca.“, ispričao je glavni kuhar kao uvertiru u priču njegovih pivskih preferenci, „Volim piva koja imaju nešto da ponude. Piva koja vidimo na reklamama su piva koja pijemo iz flaše i ništa nam ne nude na nosu. Miris je najskuplje i najteže proizvesti pivu, tako da volim piva koja imaju specifičnu aromu.“

„Svim pivopijama, a i svima ostalima koji nisu pivopije ali eto, tu i tamo, popiju pivo, vino, bilo šta, poručujem da uvijek svoja pića konzumiraju iz čaše te da pokušaju naći interesantnu notu u toj čaši jer je svakom pivaru i vinaru najveći izazov dati nešto interesantno za pomirisati. Najlakše je dati alkohol. Svaki put kada probate neko piće, pomirišite ga i probajte naći nešto interesantno što možda do sada niste primjetili.“

Za sve indikacije i nus pojave posavjetujte se sa ljekarom ili ljekarnikom. Za savjete apotekara i lijek za ljubav, potražite Semizburg.  https://www.facebook.com/pivarasemizburg/)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »