Zabraniti fizičko kažnjavanje djece u svim okruženjima u BiH

Fizičko kažnjavanje djece je jedan od najprisutnijih oblika naslija nad djecom širom svijeta. Ponukani nedavnim objavljivanjem video zapisa zlostavljanja djeteta u jednoj predškolskoj ustanovi u Sarajevu, želimo da skrenemo pažnju na neophodnost zabrane upotrebe sile u svim okruženjima u kojima borave djeca, bilo da je napad na dijete izvršen kao kazna u svrhu discipliniranja ili ne.

S obzirom na status najmlađe i najranjivije populacije u društvu, djeci je neophodno obezbijediti veću zaštitu od bilo kakvih napada koji direktno povrijeđuju pravo na poštivanje ljudskog dostojanstva i fizičkog integriteta, kao i prava na zdravlje, razvoj, obrazovanje i slobodu od torture i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja.

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi među 56 zemalja svijeta koje su se obavezale da će izvršiti zakonodavnu reformu s ciljem potpune zabrane fizičkog kažnjavanja djece u svim okruženjima (porodici, ustanovama dnevnog boravka djece i drugim ustanovama gdje borave djeca). Do ovog trenutka, Republika Srpska je osigurala da se u zakonodavstvu zabrani fizičko kažnjavanje djece u svim okruženjima, dok se ista zabrana očekuje i u Federaciji BiH i Brčko Distriktu, nakon što je Vijeće za djecu BiH 2017. godine pokrenulo inicijativu da se izvrše izmjene u relevantnom zakonodavstvu koje će osigurati potpunu i eksplicitnu zabranu fizičkog kažnjavanja djece

Save the Children kroz svoj dugogodišnji angažman njeguje i promoviše politike, procedure i prakse očuvanje sigurnosti djece koje primjenjujemo kako bi osigurali da smo sigurna organizacija za djecu tj. da su programi Save the Children-a sigurni za djecu. To je način na koji osiguravamo da se svaka osoba, koja predstavlja našu organizaciju, ponaša prema djeci na odgovarajući i primjeren način, te da nikada ne zloupotrebljava sopstveni profesionalni integritet i radno mjesto. Također nastojimo da pomognemo organizacijama i institucijama s kojima dolazimo u kontakt da kreiraju interne sisteme koji će minimizirati rizike i spriječiti radnje štetne po djecu ali isto tako da povećaju svijest kod sopstvenih uposlenika o potrebi pravoremenog reagovanja i prijavljivanja zabrinutosti u vezi sa zlostavljanjem ili iskorištavanjem djece.

U okviru napora sprečavanja zlostavljanja i iskorištavanja djece, Save the Children poziva relevantne organizacije, institucije i profesionalce da se zajedno suprotstavimo fizičkom kažnjavanju djece i nasilnim metodama discipliniranja djece koje ugrožavaju djetetovo dostojanstvo i integritet. Neophodno je uspostaviti i/ili ojačati sistem očuvanja sigurnosti djece u različitim organizacijama, institucijama i drugim okruženjima kako bi sva djeca, koja se u istim nalaze, na siguran i human način bila tretirana i zaštićena od bilo kakvog oblika nasilja. Veoma bitno je kontinuirano stručno usavršavati profesionalce, roditelje, medije i druge aktere koji dolaze u kontakt sa djecom kako bili dovoljno senzitivni i educirani o nenasilnim metodama discipliniranja i kako bismo zajedno doprinijeli izgradnji sigurnijeg okruženja za rast i razvoj djece u Bosni i Hercegovini.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »