Više od 20 učesnika treninga za građane novinare u okviru projekta “Misli o prirodi!”

Trening za građane/ke novinare/ke pod nazivom „Kako izvještavati o okolišu?“ održan je u online formatu 20. i 21. januara, okupivši više od 20 aktivista i aktivistkinja za zaštitu okoliša. Trening je održan u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji provodi Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Švedske.

Treningu su prisustvovali članovi i članice organizacija civilnog društva, poput REIC-a iz Sarajeva, UG „Nešto Više“ iz Mostara ili UG LIR Evolucija iz Banjaluke, ali i samostalnih aktivista i aktivistkinja zainteresovanih za zaštitu okoliša. Učesnici/e su imali priliku proširiti i ojačati svoja znanja i vještine predstavljanja informacija, zaključaka i preporuka javnosti. Trening je poslužio i kao svojevrsna prilika građanima i građankama da iznesu okolišne probleme sa kojima se suočavaju u svojim sredinama, a zajedno sa edukatorima/icama pronalazili su najefikasnije načine na koje ih mogu predstaviti javnosti. 

Trening je vodila novinarka N1 Televizije Tina Jelin Dizdar koja je održala predavanja o osnovama novinarstva i razlici između građanskog i profesionalnog novinarstva, te vodila vježbu na kojoj su učesnici/e pisali vijesti na teme iz oblasti okoliša po vlastitom izboru te diskutovali o njima. Osim Jelin Dizdar, svoje iskustvo izvještavanja o okolišnim temama podijelio je novinar RTV FBiH Sanel Kajan, službenica za komunikacije u World Wildlife Fundu Adria Milena Dragović govorila je o PR-u i odnosu sa medijima, dok je direktorica Radio Sarajeva Suada Peštek održala predavanje na temu društvenih mreža i novih medija u svrhu promocije okolišnih tema.

Trening „Kako izvještavati o okolištu?“ jedna je u nizu edukacija u cilju povećanja medijske pokrivenosti okolišnih tema koje se organizuju u okviru projekta „Misli o prirodi!“. Prošle godine održan je trening za novinare i novinarke na temu zaštite okoliša, a trenutno je u toku serija predavanja na istu temu za studente i studentice novinarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »