British Council: Besplatne online radionice za umjetnike, studente i aktiviste

British Council predstavlja novi projekat u oblasti vizuelnih umjetnosti – Ekologije budućnosti koji će započeti nizom radionica u saradnji sa LUX-om. Prva radionica na temu “Intimne ekologije” održaće se u četvrtak 28. januara u 13.00 časova. Prijave su otvorene na British Council stranici.

Nakon izložbi Nova religija Dejmijena Hersta, Taština malih razlika Grejsona Perija i Percepcije Trejsi Emin, Sare Lukasi drugih, i bavljenja temama kao što su mitovi savremenog svijeta, nove društvene klase i rodna ravnopravnost u muzejskim kolekcijama, British Council nastavlja sa realizacijom projekata u oblasti vizuelnih umjetnosti. Naredni ciklus biće posvećen itekako aktuelnoj temi – ekologiji i onome što bi ta nauka mogla da postane uzimajući u obzir promjene koje se svakodnevno dešavaju oko nas.

Kao uvod u projekat British Council će organizovati četiri radionice u saradnji sa renomiranim LUX-om, umjetničkim kolektivom iz Londona koji podržava i promoviše umjetničke prakse pokretnih slika.

Prva radionica „Intimne ekologije“ održaće se u četvrtak 28. januara u 13.00 č, a nju će voditi Fiona Mekdonald, poznatija pod pseudonimom Feral Practice. Kao umjetnica u svojim projektima ona se bavi ljudskim i drugim živim i neživim bićima kreirajući etičke i maštovite veze među ovim vrstama. Njena istraživanja oslanjaju se na umjetnička, naučna i subjektivna iskustva kojima istražuje raznolike estetike i stvara sugestivne prostore nepoznatih priroda. Feral Practice će predstaviti audio-vizuelne radove, kao i svoje eksperimente u preusmjeravanju pažnje i komunikaciji među pomenutim vrstama. Između ostalog, radionica će se dotaći pojmova poput Adornove negativne dijalektike, šume koja misli Eduarda Kona i žive materijalnosti Džejn Benet. Tokom radionice, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa procesom promjene percepcije, pažnjom, spekulacijom, maštom i improvizacijom kako bi dublje i drugačije stupili u kontakt sa neljudskim bićima, te kako bi percipirali i njih i sebe na nove načine.

Prijave za ovu besplatnu radionicu su otvorene na stranici British Councila do ponedjeljka 25. januara.

Nakon Feral Practice, u okviru radioničarskog dijela, svoje procese rada predstaviće i Ričard Lejzel, Majkl Smit i Ben Rivers. Ove radionice će biti održane u februaru.

Radionice su prvenstveno namijenjene umjetnicima, studentima umjetnosti, studentima arhitekture i aktivistima koji se bave ekološkim i pitanjima zaštite životne sredine.

Za više informacija o radionicama i samoj registraciji posjetite našu stranicu: https://www.britishcouncil.ba/programi/umjetnost/ekologije-buducnosti/radionice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »