Večeras u 21 sat premijera dokumentarnog filma “Kao da je neko još u šumi”

Večeras će u 21 sat, na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS, biti premijerno emitovan  dokumentarni film “Kao da je neko još u šumi” katalonskih reditelja Terese Turiere i Erola Ileria. Nakon filma bit će emitovan razgovor sa Teresom Turierom, jednom od reditelja filma i Ajnom Jusić, predsjednicom Udruženja Zaboravljena djeca rata, a razgovor će moderirati Nihad Kreševljaković. 

U pitanju je dokumentarni film, nastao u katalonskoj produkcij, a koji tematizira jednu od nabitnijih ratnih i poslijeratnih tema u Bosni i Hercegovini – ratna silovanja i djeca rođena kao posljedica tih silovanja. Između 25.000 i 50.000 žena, djevojaka i muškaraca bilo je žrtva silovanja kao ratnog oružja. Ne postoji zvaničan broj jer mnoge od žrtava nisu preživjele, ili o tome ne govore.

„Ovaj dokumentarac napravljen je iz najdubljeg poštovanja i podrške svim hrabrim ženama Bosne i Hercegovine, kao i muškarcima koji se bore za dostojanstvo ove divne zemlje. Najbolji čin ljubavi je sjećanje, a znati kako prepoznati patnju drugih neophodan je korak kako bi nove generacije mogle graditi, a ne ostati usidrene u prošlosti. Želeli bismo da izrazimo zahvalnost Festivalu MESS što je organizovao ovaj događaj i uvrstio ga u program Modula Memorije, Fondaciji lokalne demokartije, Udruženju Žena Žrtva Rata i Udruženju Zaboravljena djeca rata na radu na ovom projektu, te Fondaciji Nando i Elsa Peretti, Gradskom vijeću Barselone i Vladinoj delegaciji Katalonije na Balkanu zbog vjerovanja u kulturu kao dugoročno revolucionarniji čin“, kazala je Teresa Turiera, rediteljica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »