Sedma epizoda Već danas! podcasta istražuje kako bavljenje umjetnošću može doprinijeti pravilnom razvoju mladih

Sedma po redu epizoda Već danas! Podcasta, tokom koje su gosti bili slikar i osnivač Slikarske radionice „Paleta“ Jovo Lalić, polaznica radionice Bojana Jerkić, te Melisa Brkić, autorica knjige „Ono što je ostalo od nas“, bila je posvećena umjetnosti i nezaobilaznoj inspiraciji tokom njihovog umjetničkog izričaja.

Epizoda na temu Umjetnost imala je za cilj probuditi mlade ljude koji žele uploviti u svijet umjetnosti tako što se otvoreno razgovaralo na koji način, iskusni i manji iskusni umjetnici, gosti Već danas! podcasta crpe inspiraciju. Tako se eminentni slikar Jovo Lalić tokom intervjua osvrnuo na svoje dugogodišnje iskustvo, te otkrio na koji način on tokom stvaralaštva crpi inspiraciju.

„Ja ne tražim inspiraciju, inspiracija ide za mnom. Inspiracija se stvara kada intenzivno radiš, ona predstavlja sve ono usput što ti se dešava dok radiš. Pritom obavezno moraš da znaš da sanjariš, tada inspiracija dolazi sama po sebi.“ – izjavio je slikar Jovo Lalić.

Inspiracija je dakle nezaobilazna karika stvaralaštva. No, prije same odluke koji pravac umjetnosti izabrati, mladi ljudi treba da budu svjesni da je za bilo koji talenat potreban kontinuiran rad i hrabrost da prevaziđu sve izazove koji im mogu stati na put.

Slikar Lalić upravo to podcrtava u svom intervjuu ali i tokom svojih časova.  Polaznica Slikarske radionice, mlada Bojana Jerkić, izabrala je hrabrost pri odluci da pohađa umjetničku sekciju. Pored straha da neće biti umjetnički nadarena, imala je bojazan kako će se uklopiti u društvo s obzirom na svoju povučenu prirodu.

Kao povučena osoba nisam vjerovala da ću ostvariti novo društvo koje sam stvorila nakon toliko godina pohađanja slikarske radionice. Pored samopouzdanja te novih poznastava tokom pohađanja radionice, stvorila sam prelijepe uspomene, a također sam usavršila svoj talenat. – istakla je Bojana Jerkić, polaznica Slikarske radionice.

Bojanu Jerkić, koja već skoro deceniju pohađa Slikarsku radionicu, rad i ljubav prema umjetnosti, inspirisali su da upiše Arhitektonski fakultet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »