Večeras se završava Bookstan, pregled prethodna dva dana festivala

pred nama je posljednji dan drugog Internacionalnog festivala književnosti Bookstan.
Uz odličan program koji nas očekuje tokom posljednjeg dana a podrazumijeva između ostalog predstavljanje sjajnih predstavnika/ca makedonske književnosti-Rumenu Bužarovsku i Tihomira Jančevskog, na Bookstanovoj pozornici ugostićemo i novu zvijezdu njemačke književnosti. Riječ je o Tijanu Sili, Sarajliji po rođenju, koji je osvojio publiku i kritiku svojim prvim romanom,nedavno predstavljanim na sajmu knjiga u Lajpcigu.
Uz predstavljanje knjige „Pseća poetika“ Dženana Skelića kad će nam se na promociji pridružiti i autorov pas kom je knjiga posvećena, u posljednjem danu Bookstana očekuje nas i promocija Partizanske knjige, izdavačke kuće iz Beograda i njenih autora Uroša Bojanovića i Faruka Šehića.

Drugi Bookstan završava se večeras u 20:30 na Akademiji likovnih umjetnosti kada, kao i prethodne godine, uz čitanje odlomaka iz poezije i proze autora i autorica koji su se predstavljali na Bookstanu, biti i dodijeljene nagrade najboljim polaznicima/ama Bookstanove radionice „Mala škola pisanja i mišljenja“.

Drugi i treći dan Bookstana obilježio je bogat program koji je podrazumijevao predstavljanja od savremene bh. književnosti do najvećih autora/ica njemačkog jezika. Uz okrugle stolove posvećene politikama prevođenja i kasne promocije književnih časopisa iz regije i naše zemlje.

Festivalsko predstavljanje knjige „Priče iz taksija“ imao je Amer Tikveša.
Zenička izdavačka kuća Vrijeme predstavila se sjajnom reperezentacijom pjesništva, odnosno auotrima/cama novih naslova u okviru biblioteke „Nova osjećajnost“. O knjigama poezije govorili su Dijala Hasanbegović, Darko Cvijetić i Vuk Rodić te urednik biblioteke Marko Tomaš.
Knjigu poezije „Mape“ u razgovoru s Adisom Bašić, predstavio je i Bookstanov suosnivač John Freeman. „Mape“ su djelimično nastale i tokom njegovog prošlogodišnjeg boravka u Sarajevu kada je započeto prijateljstvo i saradnja sa ovim vrsnim kritičarem, autorom i urednikom.
U programu posvećenom regionalnim autorima/cama drugog festivalskog dana u razgovoru s Kristinom Ljevak predstavio se vrsni hrvatski autor Damir Karakaš čije je stvaralaštvo dominantno definisano iskustvom odrastanja u Lici te specifičnim odnosom s ocem koji je bio omeđen patrijarhalnim pravilima i o čemu između ostalog piše u posljednjem romanu „Sjećanje šume“.

U završnici drugog dana festivala upriličen je susret s Ilijom Trojanowim u programu posvećenom auotorima koji pišu na njemačkim jeziku. S njim je razgovarao kritičar i književnik Dragoslav Dedović.
Program je završen predstavljanjem, kao i svake večeri, književnih časopisa i portala. Ovoga puta književnog portala Proleter iz Podgorice o kojem su govorili Vladimir Đurišić i Marko Pogačar.

Jučerašnji Bookstanov program započet je promocijom knjige priča „Kuća bez krova“ autorice Saide Mustajbegović s kojom je razgovarao profesor Almir Bašović.
Nakon toga gost izdavač Dobra knjiga predstavila je svoje autore-Dragosava Dedovića i Mileta Stojića.
U programu predstavljanja regionalnih autora trećeg dana Bookstana učestvovali su književnici iz Slovenije, Goran Vojnović i Tadej Golob s kojima je razgovarao prevodilac njihovih djela na bosanski jezik, Ahmed Burić.
Odmah nakon ove promocije Ahmed Burić je predstavio svoj roman prvijenac „Tebi šega što se zovem Donald“ objavljen u izdanju Buybooka. S Burićem je razgovarao književni kritičar iz Hrvatske Nenad Rizvanović.

U završnici trećeg dana Bookstana publika je imala priliku upoznati sjajnu britansku autoricu kineskog porijekla Xialou Guo koja je na Bokstan stigla zahvaljujući Johnu Freemenu koji je s njom i razgovarao u pogramu predstavljanja autora/ica iz svijeta. Guo je autorica niza sjajnih romana i višestruko nagrađivana filmska rediteljka koja je između ostalog posvećena emigrantkim tema.

Nakon nje na Bookstanu je Dragoslav Dedović razgovarao sa vrsnim književnikom Vladimirom Pištalom, po rođenju Sarajlijom, koji ima svjetski uspješnu karijeru i niz nagrada za plodonosni književni rad, posebno za djelo „Tesla, portret među maskama“.

U kasnim satima rezervisanim za promociju književnih časopisa na Bookstanovoj pozornici nastupili su predstavnici/e bh. časopisa Sic! i Putevi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »