Hrvatska slikarka Branka Grubić u galeriji Kutcha u Sarajevu

Nakon sudjelovanja u grupnoj izložbi „Women's works“ u američkom gradu Woodstocku i osvojenih nagrada na međunarodnim natjecanjima, hrvatska slikarka Branka Grubić iz Šibenika s ponosom predstavlja prvi samostalni projekt. Izložba pod nazivom „Don't fade away“ bit će postavljena u galeriji Kutcha u Sarajevu, u razdoblju od 4. do 18 augusta.

Brankini radovi krase zidove kolekcionara u četrnaest zemalja diljem svijeta, od Hrvatske i BiH, preko Njemačke, Velike Britanije i Francuske, pa sve do Saudijske Arabije, Hong Konga i Australije i SAD-a. Ipak, za mjesto svoje prve izložbe izabrala je Sarajevo.

„Ideja da prva izložba bude u Sarajevu je došla sasvim spontano. Baš kao u Balaševićevim stihovima, Sarajevo je „kao dijete, prvo pružilo ruke“. Suradnja sa sarajevskom rajom je od samog početka bila posebna. Sa svakom slikom koja je tu pronašla svoj dom rađalo se i jedno novo prijateljstvo. Krug prijatelja se širio i kad je stigao poziv iz Kutche, nije bilo nikakve dileme.“

Sarajevska „Kutcha“ je suvremena galerija i konceptualna trgovina na Skenderiji. Otvorena je krajem prošle godine u manje od godinu dana postala je omiljeno okupljalište sarajevskih kreativaca. To je mjesto susreta, druženja i vrlo opuštene atmosfere.

„Kutcha je priča o ljubavi prema umjetnosti, dizajnu i uspjehu bosanskohercegovačkih umjetnika, kreativnih umova koji kroz svoje radove predstavljaju novi doživljaj svijeta oko sebe. Sve što radimo, radimo sa srcem, a upravo smo tu energiju osjetili i kod Branke. Zato nam je izuzetno drago što će svoju prvu izložbu upriličiti baš kod nas“, rekla je Adna Ahmedić, idejna kreatorica Kutche.

„Don't fade away“ je serija dvanaest ženskih akrilnih portreta na platnima veličine jednog metra, nastalih u proteklih par godina.  Poruka izložbe, kao i cjelokupnog Brankinog rada je da, unatoč teretu svakodnevice i očekivanjima okoline, ne smijemo snove stavljati „na čekanje“ i dozvoliti da izblijede. Da se isplati sanjati i biti uporan, Branka pokazuje svojim primjerom.

„I moj je portret zamalo izblijedio u vremenu. Na ovim prostorima nikad nije bilo pravo vrijeme za umjetnost. Studiranje slikarstva u ratnim vremenima nije dolazilo u obzir. Uslijedio je život po nekim nepisanim pravilima: završi školu, nađi siguran posao, digni kredit… Sve do nedavno sam stidljivo šarala po nekakvim bilježnicama i bojala se pokazivati svoje crteže. Kist sam uzela u ruku tek u kasnim tridesetima. Uz ogroman trud i podršku najbližih, nadoknadila sam izgubljeno vrijeme. Danas šaljem svoje radove po cijelom svijetu i pripremam svoju prvu izložbu. Malo je reći da živim svoj san. I od srca mogu isto poželjeti svima.“

Brankine radove, koji će biti izloženi u sarajevskoj Kutchi možete pronaći na www.brankagrubic.com, www.facebook.com/BRANKArtist/ i www.instagram.com/branka_art/  .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »