Večeras premijera “Projekat Handke” / Pravda za Peterove gluposti

Povodom večerašnje premijere, na današnjoj press konferenciji u Narodnom pozorištu Sarajevo predstavljen je predstava autora Jetona Neziraja, pod nazivom „Projekat Handke“ u režiji Blerte Neziraj i koprodukciji Quendra Multimedia Kosovo, Mittelfest & Teatro della Pergola iz Italije, Theater Dortmund iz Njemačke, Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS. Predstava je večeras i sutra na programu u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 „Fantastična produkcija kolega s Kosova i regiona koja se bavi važnim pitanjem odnosa umjetnika i etike, odnosno umjetničke odgovornosti.  Upravo zbog toga smo željeli biti dio predstave. Na ovim prostorima pričamo o slobodama i kao umjetnička zajednica koja ima iskustvo otežanog kretanja kroz region mi u festivalu MESS imamo potrebu dodatno se potruditi da ostvarimo komunikaciju sa našim kolegicama i kolegama iz regiona i budemo dio ove panevropske ekipe“, istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Performans donosi zapanjujuću priču o piscu koji je u svojim knjigama i mišljenjima fabrikovao i izvrtao

činjenice o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, te podsticao i podržavao ideologiju „spaljene zemlje“ i negiranja genocida, a kroz čiji performans se naglašava opasnost od širenja fašističke i militantske misli kroz književna djela. „Ova predstava je mnogo više od teatra. Ona hrabro i beskompromisno zalazi u tabu teme na našim prostorima te na dramaturški radikalan način navodi na scensko razmišljanje. Težimo internacionalizaciji programa, imat ćemo sličnih produkcija i čast nam je da je Jeton Neziraj, naprominentniji pozorišni stvaralac u Evropu i na Balkanu, napravio veliki iskorak na više razina, a najviše povezivanjem Kosova za Evropom i ostatkom svijeta i odlučio predstaviti to u Sarajevu“, kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Qendre Multimedie, Jeton Neziraj, koji je ranije bio umjetnički direktor Narodnog pozorišta Kosovo, napomenuo je koliko je važno da su kao ansambl, unatoč političkim preprekama i poteškoćama bili u mogućnosti doći igrati u Sarajevo i okupiti internacionalni tim glumaca i producenata voljnih da zauzmu politički stav o temi. „Sretan sam što sam ovdje i želim da se zahvalim MESS produkciji i Sarajevu što su preuzeli rizik da budu dio ove produkcije . Kao veoma mala grupa iz Kosova uplićemo se u regionalne kooperacije što može biti administrativni rizik. Trebalo nam je mnogo truda da dobijemo vizu kako bismo predstavili svoju umjetnost. Od početka projekta prije dvije godine imali smo želju okupiti ne samo glumce nego i partnere koji će nam se pridružiti i obogatiti koncept i pristup koji imamo prema ovoj priči. Ideja je bila da imamo ne samo glas sa Kosova već i svih onih koji su ujedinjeni na ovom projektu i imaju jedistveni politički stav o ovoj temi“, objasnio je Neziraj.

Produkcijska kuća Quendra Multimedia iz Kosova, panevropski je ansambl pisaca, izvođača i kreativaca iz Kosova, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine od kojih svako donosi svoju jedinstvenu perspektivu ovom djelu. Prvakinja Narodnog pozorišta Sarajevo Ejla Bavčić i pozorišni glumac iz Kosova Arben Bajraktaraj govorili su o značaju multietničke glumačke ekipe i lakoći sporazumijevanja tokom priprema za predstavu unatoč predrasudama da će jezičke barijere biti presudne. „Bilo je to kao igra pikada, svaka rečenica pogađala je centar bez ikakvog okolišanja. Jezička barijera nije bila niti prisutna, mislim da čak i kada bismo šutjeli da bismo se savršeno razumjeli“, rekla je Bavčić . Napominju i kako je Sarajevo izuzetno važno mjesto za otvaranje ovakve rasprave i razbijanja kontroverze na pozorišnim daskama. „Čuo sam razne priče o Sarajevu od kolega iz inostranstva i kada sam prvi put došao ovdje osjećao sam se kao da već poznajem grad. Željno iščekujemo da premijerno odigramo predstavu u Sarajevu jer ne sumnjam da će reakcija biti od velikog značaja za političku i društvenu sferu“, istakao je Bajraktaraj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »