Recital violinistice Alme Dizdar: javno predstavljanje umjetničkog doktorskog istraživanja

Pod okriljem Koncertne sezone Muzičke akademije, bit će upriličeno javno koncertno predstavljanje umjetničkog istraživanja Alme Dizdar, doktorandice iz oblasti violine, violinistice i asistentice na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koje realizuje pod mentorstvom prof. emer. Ernsta Kovacica.

Njen recital održat će se u četvrtak, 17. novembra 2022. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”. Dizdar će interpretirati 12 Fantazija za solo violinu (7-12) Georga Philippa Telemanna, “Tierkreis” za solo violinu Karlheinza Stockhausena, kao i “Duo Concertant” za violinu i klavir Igora Stravinskog koji će ova violinistica izvesti uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice Dženane Hadžić.

Alma Dizdar srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi prof. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu. Usavršavala se na seminarima poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg i dr. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta. Studentica je treće godine III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Dženana Hadžić osnovne i postdiplomske studije završava na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesorice Dunje Dimitrijević, nakon čega je diplomirala i na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju pod mentorstvom profesora Ivana Čavlovića. Zaposlena je kao umjetnička saradnica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te ostvaruje zapažene nastupe u Bosni i Hercegovini i van njenih granica.

Ulaz na koncert je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »