Veče umjetničke muzike za duo violina

Koncert violinskog dua će se održati u subotu, 23. 12. 2023. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (Zelenih beretki 8, Sarajevo) s početkom u 18 sati.

Gudački duo čine violinistkinje Alma Dizdar i Tamara Arsovski.

Program obuhvata:
• Pēteris Vasks: Vasaras dejas- Summer Dances
• Reinhold Moritzevich Glière: Dvanaest dueta za dvije violine
• Sergej Prokofjev: Sonata za dvije violine, op. 56

Ulaz na koncert je slobodan za sve prisutne.

Alma Dizdar

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Master studij je pohađala na prestižnom univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York, u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Stručno se usavršavala na seminarima kod poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg. Nastupala je u zemljama regiona te u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u SAD. Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta. Dobitnica je više nagrada na federalnim takmičenjima u BiH kao i internacionalnim takmičenjima. Studentica je III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovačića. Trenutno je zaposlena kao viša asistentica na predmetu violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Tamara Arsovski

Dodiplomski i master studij violine završila je pod mentorstvom prof. Violete Smailović – Huart, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Tokom studija učestvovala je na violinističkim seminarima koje su vodili Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korol, Hakan Şensoy, Deborah Wong, Manhattan String Quartet itd.

Kao solistica nastupala je sa orkestrima Camerata Academica, Gudački orkestar MAS, Mostarski simfonijski orkestar i Sarajevska filharmonija. Trenutno je zaposlena kao viša asistentica na predmetima kamerna muzika i violina, na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Od 2018. godine članica je Ansambla INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku (Sarajevo). Godine 2019. upisuje doktorski studij u klasi profesora emeritusa Ernsta Kovacica.

Radujemo se vašem dolasku!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »