Već danas! podcast omogućava mladima da budu uključeni

Već danas! podcast koji već sedmicama kreiraju mladi iz Zvornika i Kalesije obrađuje teme koje se tiču svih mladih u Bosni i Hercegovini. U dosadašnjim epizodama voditeljice podcasta, srednjoškolke Maja Popović iz Zvornika i Lejla Joldić iz Kalesije, sa zanimljivim gostima razgovarale su o podcastu ali i o temama koje su preokupacija mladima u vrijeme Covid-19 pandemije. Sa influenserima su razgovarale o društvenim mrežama, sa nastavnicima o online nastavi, a gledaocima su dale i odličan osvrt na uspjeh i omladinski aktivizam, kroz razgovor s uspješnim mladima.

Maja Popović iz Zvornika smatra da je jako važno govoriti o temama koje zanimaju mlade, kako u regiji Birač, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Važno je da govorimo ono što mladi žele slušati i o temama koje su svima važne. S druge strane, drago nam je vidjeti da im se sviđa ono što radimo. Podrška dolazi od mladih ljudi putem naših društvenih mreža i Youtube kanala. Mladi koriste mogućnost da predlože teme koje žele da obradimo u našim podcastima, a mi itekako želimo čuti njihovo mišljenje“ – istakla je je Maja Popović voditeljica Već danas! podcasta.

Maja tvrdi da je pored komunikacije sa zanimljivim sagovornicima, najuzbudljiviji dio komunikacija sa mladim ljudima koji se aktivno uključuju u kreiranju novih epizoda podcasta.

Tema Već danas! #06 podcast epizode, koja je online u srijedu u 20:00 na zvaničnom YouTubu kanalu Već danas! podcasta je nasilje i Lejla Joldić iz Kalesije smatra da je to neizostavna tema o kojoj je jako važno govoriti. 

„Govorit ćemo o tome šta je zapravo nasilje i koje vrste nasilja postoje kao i o načinima prevazilaženja problema te o međuvršnjačkom nasilju koje je, pogotovo u današnje vrijeme, sveprisutno među mladima, a da toga nisu ni svjesni. Smatramo da je tema jako važna te pozivamo sve mlade da gledaju Već danas! #06 u srijedu“ – istakla je Lejla Joldić, voditeljica Već danas! podcasta.

S obzirom da je glavni cilj podcasta promovisati pozitivan glas mladih kroz tretiranje tema koje su važne za mlade poput već obrađene teme o online nastavi i obrazovanju, mladi su otvoreno govorili o uticaju pandemije na njihovo školovanje.

Izazov tokom pandemije za određene mlade ljude je organizacija sadržaja i obaveza, dok je nekima online nastava čak pomogla da se pored primarnih obaveza za školu usredoče i na pripremu za prijemni ispit na fakultet.

Prednost online nastave je, kažu mladi iz Zvornika i Kalesije, što je donijela sa sobom mogućnost raspoređivanja obaveza po svom nahođenju, a velika mana je što se komunikacija sa profesorima svela na online komunikaciju. Online komunikacija, po mišljenju mnogih mladih, nije adekvatna za prenos znanja.

Neke od narednih tema koje su predložili mladi je adolescencija i priprema za prijemni ispit za fakultet. U nekim od narednih epizoda Već danas! podcasta obrađivat će se upravo ove i slične teme.

Ekipa Već danas! podcasta koju čini čak 10 mladih, poziva mlade da se aktivno uključe u realizaciju Već danas! podcasta tako što će zapratiti zvanične kanale YouTube, Instagram i Facebook.

Medijski partneri Već danas podcasta su portal InfoBirač, Udruženje Prijatelji Srebrenice, Free Radio Prijedor, RSG grupacija i FACE TV.

Već danas podcast se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »