Novi Val/Eko HUB Blagaj obilježavanje dana Planete Zemlje

Povodom Dana planete Zemlje, 22.04.2021, Novi Val/Eko HUB Blagaj, u saradnji sa Odjelom za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grad Mostar, JP Komunalno Mostar, te JP Komos Mostar, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar – odsjek za biologiju, Izgradnja Tojaga d.o.o Mostar, organizuje akciju čišćenja ‘divlje deponije’ na lokaciji Kosor – pomoćna pista, a ista je prijavljena kroz platformu ‘Eko Alarm’.

Okupljanje učesnika je na lokaciji u 08:00h, te će akcija trajati do 13:30h – 14:00h.

Kroz „Eko izazov 387- Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH i Američkom trgovinskom komorom AmCham povodom dana planete Zemlje nagraditi će sadnicama vrijedne timove na 100 lokacija širom BIH.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. aprila kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Godine 2009. Opšta skupština UN-a je 22. aprila proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. aprila  1970. na univerzitetima SAD-a.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira Omladinski klub Novi Val Blagaj, pokrenut je u sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »