Univerzalna borba za ideale kao najava 61. FESTIVALA MESS

Italijanska predstava „Moby Dick“ u režiji Stefana Te u produkciji Teatro dei Venti u subotu, 04.09.2021. u 18 sati na Trgu Susan Sontag najavit će 61. Internacionalni teatarski festival MESS koji će se ove godine održati od 01. do 07. oktobra pod generalnim sponzorstvom kompanije Visa. Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković, istakao je da su uprkos teškom periodu pandemije, uspjeli održati kontiunitet MESS-a i ove godine.

“Ovogodišnji festival je spoj programa koje smo najavljali, kao i predstave koju smo obećali 2019. godine. Napominjem da ovogodišnji MESS neće biti takmičarskog karaktera zbog situacije sa pandemijom. Festival će otvoriti ‘Čehovljeva prva predstava’ gostujućeg teatra ‘Dead Center’ iz Irske, koja je trebala igrati 2019. ali je njeno igranje otkazano zbog nedovoljno sredstava. Bh. produkcija je bila iznimno plodna i u programu su predstave ‘Snijeg’ Dine Mustafića, ‘Kreketanje”, djelo Aleša Kurta i ‘Schindlerov lift’ Kokana Mladenovića. Od regionalne produkcije publika će imati priliku da pogleda predstavu ‘Ivanov’ iz Crne Gore u režiji Andriy Zholdaka, iz Hrvatske u produkciji Gllugl predstavu ‘Med Zidima’ u režiji naše Selme Spahić, te predstavu ‘Čitač’ u režiji Borisa Liješevića iz Srbije. Ovaj put sa francuskom produkcijom Atelier 3+1 na MESS se vraća Josef Nadj sa predstavom „Omma“”, najavio je Kreševljaković.

Ovogodišnji MESS je dobio podršku i resornog ministarstva, koje je uspjelo uključiti i druga ministarstva kako bi došlo do realizacije festivala. Želim naglasiti da nije samo Ministarstvo kulture i sporta KS prepoznalo važnost MESS-a za grad Sarajevo, već smo uključili i kantonalna ministarstva saobraćaja i zdravstva, kako bi svi zajedno pomogli realizaciji ovogodišnjeg festivala”,istakao je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Pored lokalnih institucija, festival je dobio podršku i od strane Ambasade Republike Italije, zemlje iz koje dolazi gostujuća predstava „Moby Dick“.“Ambasada je uvijek involvirana u kulturna dešavanja u Sarajevu. Drago nam je da jedna vrhunska predstava iz naše zemlje najavljuje ovogodišnji festival. Sasvim sigurno ćemo i dalje podržavati Festival MESS i radujemo se subotnjoj izvedbi“, rekao je Lorenzo Donatelli, drugi sekretar Ambasade Italije u Sarajevu.

Pregovori za gostovanje predstave “Moby Dick” na festivalu MESS započeli su prije nekoliko godina, a želju da nastupi sa gostujućom predstavom imao je i redatelj Stefano Te “Melvillov roman je veliki izazov u kojem se teži borbi za idealima. Takvi smo zapravo mi i naš zanat. To je jedna slijepa ulica u kojoj se bez obzira na sve, borimo slijedeći naše ideale do kraja. Ja sam posjetio MESS prvi put prije šest godina kao gledalac i jako mi se dopao. Prije dvije godine smo počeli da sanjamo ovaj san, koji ove godine realizujemo i presretan sam zbog toga. Naš dolazak ovdje je dokaz naše hrabrosti da se borimo za ono što nam je važno”, naglasio je Stefano Te.

Direkcija Festivala je organizaciju svake predstave prilagodila aktuelnim epidemiološkim propisima Kriznog štaba. U poslijepodnevnim satima u subotu 04.09. bit će poseban režim saobraćaja. Više informacija na www.mess.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »