Andrej Đerković, Portreti velikana stripa

Galerija Sue Ryder15.Hercegnovski Strip Festival (HSF)Herceg Novi, Crna Gora03-08.09.2021.

Od 3. do 8.septembra u Herceg Novom će se održati 15.izdanje Hercegnovskog Strip Festivala (HSF), koje uz najveće aktualne zvijezde stripa i dobro poznate programe, donosi i dodatan iskorak kada je riječ o umjetničkom sadržaju. Pored već uobičajenih izložbi radova specijalnih gostiju, festival će ove godine otvoriti izložba umjetničkih portreta najvećih svjetskih zvijezda stripa sarajevskog i bokeškog fotografa Andreja Đerkovića pod nazivom „Portreti velikana stripa“.

Milo Manara (Italija), Enki Bilal (Francuska), Hermann Huppen (Belgija), Joe Sacco (SAD), ZEP (Švicarska), Jacques Ferrandez (Francuska), Tomaž Lavrič TBC (Slovenija), Patrick Chappatte (Švicarska), Frank Margerin (Francuska), Loustal (Francuska), John Howe (Kanada), Alex Baladi (Švicarska), Helena Klakočar (Hrvatska)

Velika je čast imati Đerkovića kao sastavni dio programa HSF-a. Osim što je to stvaralac koji je izlagao u najvećim galerijama u preko 35 zemalja svijeta i čije su fotografije objavljene u preko 40 renomiranih magazina, on je zaljubljenik u Herceg Novi i čovjek koji je prepoznao potencijal našeg Festivala, poručuju iz HSF-a.

Ideja da se napravi ovakva izložba, proizašla je iz činjenice da su sami autori u sjeni svojih stripova i svojih junaka, tako da je želja autora ove postavke, vizualno oživjeti te imaginarne ljude koji nam svojom maštom i neizmjernim talentom dočaravaju svijet stripa kao devete umjetnosti. Fotografije su nastale u periodu od 1997. do 2014.godine u Sarajevu i Ženevi. Možemo izdvojiti nekoliko značajnih imena: Jacques Loustal, otac ilustriranih putopisa (carnet du voyage), Milo Manara koji je prikazao ženu i žensko tijelo kao jedinstveno savršenstvo prirode, ZEP čiji su albumi zbog svojih aktualnih socijalnih i društvenih tema ušli u nastavni program većine škola u frankofonskom dijelu Europe, te John Howe, jedan od najintrigantnijih autora, čovjek koji je zaslužan za imaginarni svijet filmskih trilogija Gospodar prstenova i Hobit.

Što je značajno za ovu postavku, a ujedno je i jedan od glavnih razloga selekcije autora, jeste da većina selektovanih strip autora u svojoj bibliografiji, imaju albume koji se tiču ili su posvećeni Sarajevu, rodnom gradu samog autora. Enki Bilal, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, posvetio je Sarajevu svoju trilogiju San monstrumaJoe Sacco je čak boravio tokom rata u Sarajevu, te napravio jedan od najintimnijih dokumenata bosanske tragedije. Tomaž Lavrič TBC, dugogodišnji ilustrator ljubljanske Mladine i autor kultnog stripa Diareja, napravio je album Bosanske basne, preveden na desetak svjetskih jezika i koji je napravljen na osnovu fotografija Đerkovićevog ratnog poznanika i kolege, Mladininog fotografa Ive Štandekera koji je poginuo u Sarajevu 1992. godine. Chappatte, autor koji se svojim senzibilitetom i odnosom prema aktualnim događajima, dotakao balkanske štorije ilustracijama u New York Times, International Herald Tribune, Der Spiegel, Newsweek, Le Temps i drugi. Trenutno najprodavaniji europski strip autor ZEP, preko svog lika Titeuf, objašnjava problematiku protupješačkih mina u Bosni i Hercegovini. Da ne govorimo o živoj legendi Hermannu Huppenu, koji se u albumu Sarajevo Tango na ciničan i njemu svojstven način, poigrao sa hipokrizijom Ujedinjenih Naroda. Hermann Huppen je također, laureat “Grand Prix 43e Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême”. I na kraju činjenica da su većinom svi portretisani danas autorovi poznanici, daje ovoj izložbi jednu drugu, sasvim osobnu dimenziju, koja je rezultat tog amalgama Đerkovićevog djetinjeg upoznavanja sa stripom i današnjeg obostranog poštovanja između njega i samih autora. Izložba je premijerno prikazana 2003.godine u Mediacentru u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), poslije čega je bila postavljena u Galerie Raspoutine u Lozani (Švicarska), u Galeriji SKC u Beogradu (Srbija), u galeriji Linventari u Barceloni (Španjolska), te u Librairie Atmosphère u Ženevi (Švicarska). Ova simbolična hercegnovska postavka posvećena je autorovu ocu, Dr.Branislavu M. Đerkoviću (1928-1994).

Andrej Đerković rođen je 1971.godine u Sarajevu, gdje je završio Školu Primijenjenih umjetnosti. Odrastao je u Boki Kotorskoj, u kojoj je služio i mornaričku službu. Član je Udruženja Likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). Član Međunarodne Federacije Fotografske umjetnosti (FIAP). Član Federazione Italiana Associazioni Fotografiche (FIAF). Član Švicarske Asocijacije Fotografske umjetnosti (PHOTO SUISSE). Član Belfast Exposed Photography Community Group.

Samostalno izlagao u Sjevernoj Irskoj, Danskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, Turskoj, Palestini, San Marinu, Sloveniji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Urugvaju, Australiji, Belgiji, Alžiru, Gruziji, Kneževini Lihtenštajn, Portugalu, Libanu, Albaniji, Švedskoj, Vatikanu, Meksiku, Brazilu i na Novom Zelandu i Kubi.

Jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo. Radovi mu se nalaze u kolekcijama Fototeca de Cuba La Habana, MACBA Barcelona, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, Nacionalni Muzej Gruzije Tbilisi, Umjetnička Galerija Bosne i Hercegovine, Museo sperimentale di arte contemporanea MUSPAC Aquila, Council of Europe Strasbourg, Old Arts Museum Belfast, Jewish Historical Museum Amsterdam, Musée Olympique Lausanne, Muzej Jugoslavije Beograd, SCCA Centar za Suvremenu umjetnost Sarajevo, Muzej nevinosti Istanbul, Historijski Muzej Bosne i Hercegovine, Photon Centar za Suvremenu fotografiju Ljubljana, Narodni Muzej Crne Gore Cetinje i drugi.

Uradio je fotografske portrete Jeff Koons, Marina Abramović, David LaChapelle, Michelangelo Pistoletto, Emmanuelle Beart, David Byrne, Jean-Luc Godard, Isabelle Huppert, Bono Vox, Michel Hazanavicius, Sinéad O'Connor, Braco Dimitrijević, Catherine Deneuve, Jean-Hugues Anglade, Richard Galliano, Alfonso Cuarón, Rachid Taha, Michèle Laroque, Sebastião Salgado, Yann Arthus-Bertrand, agnès b., MC Solaar, Vincent Perez, Christine and the Queens, Costa-Gavras i drugi. U povodu 100 godina Švicarske Asocijacije Fotografske umjetnosti uvršten je u monografiju „PHOTO SUISSE 1906-2006“. Uvršten je u “Leksikon Sarajeva”. Sarađivao sa Benetton, agnès b. i Swatch. Živi u Ženevi.

stripfestival.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »