UNICEF-ov 15-odnevni izazov #OstaniKući

UNICEF pokreće 15-odnevni #OstaniKući izazov koji se sastoji od 15 različitih aktivnosti, sa fokusom na igru, kojima roditelji mogu aktivirati djecu, “uposliti” ih, zabaviti, skratiti vrijeme, ali istovremeno i raditi na podsticanju razvoja njhovih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, ali i izgradnje jačih veza.

Paukova mreža, potraga za blagom, kućni koncert, “Tvrđava”, mali matematičar, “Vidim, vidim”… Ovo su samo neke od igara u sklopu izazova koji je UNICEF osmislio kako bi olakšao roditeljima i/ili njegovateljima da prate i podržavaju razvoj djeteta dok su zajedno u izolaciji. Izazov će trajati 15 dana.

Otkad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa Covid-19, čitave porodice se suočavaju sa nizom novih izazova. Okolnosti u kojima su se roditelji i/ili njegovatelji našli, i potrebe djece, razlikuju se od slučaja do slučaja, ali jedna situacija sa kojom se svi roditelji suočavaju je ista: čitava porodica najviše vremena provodi kod kuće, djeca ne idu škole, vrtiće i druge ustanove, a roditelji i/ili njegovatelji i pored svojih poslovnih i drugih obaveza dodatno treba da prate i podržavaju razvoj djeteta. Sve to može da stvara nesigurnost obilježenu porastom nivoa stresa i anksioznosti. Optimalan razvoj djece uveliko zavisi od interakcija koje imaju sa svojim okruženjem, uključujući i odnose koje razvijaju sa njima važnim odraslim osobama, kao što su njihovi roditelji i/ili njegovatelji.

UNICEF poziva sve da prihvate izazov, da na društvenim mrežama dijele video klipove ili fotografije svakodnevnih aktivnosti sa djecom. Obavezno koristiti hashtagove #OstaniKući #UčimKodKuće #IgramSeKodKuće.

Pogledajte i naše ranije preporuke i mjere za prevenciju širenja koronavirusa. – https://www.unicef.org/bih/covid19

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »