COVID-19: Djeca su u povećanom riziku od zlostavljanja, zanemarivanja, iskorištavanja i nasilja usljed pooštrenih mjera izolacija u cilju zaštite

Stotine miliona djece širom svijeta se trenutno suočava sa sve većim prijetnjama njihovoj sigurnosti i dobrobiti – a to uključuje maltretiranje, rodno zasnovano nasilje, iskorištavanje, socijalnu isključenost i odvajanje od staratelja zbog akcija poduzetih radi sprječavanja širenja pandemije COVID-19. UNICEF poziva vlade da obezbijede sigurnost i dobrobit djece usljed sve intenzivnijih društvenih i ekonomskih propusta zbog virusa. UNICEF je, zajedno sa partnerima i Savezom za zaštitu djeteta u humanitarnim akcijama (Alliance for Child Protection in Humanitarian Action) objavio listu smjernica za podršku vlastima i organizacijama koje su uključene u odgovor na krizu.

U samo nekoliko mjeseci, COVID-19 je narušio živote djece i porodica širom svijeta. Zatvaranje škola i uvođenje ograničenja u kretanju ometaju svakodnevnu rutinu i sisteme podrške djeci, te dodatno prouzrokuju stres i napetost kod roditelja ili njegovatelja, da će možda ostati bez posla.

Stigma povezana sa COVID-19 je mnogu djecu učinila još ranjivijom na nasilje ili psihosocijalne teškoće. Istovremeno, mjere kontrole koje ne uzimaju u obzir specifične rodne potrebe i ranjivost žena i djevojčica mogu također povećati rizik od seksualnog iskorištavanja, zlostavljanja i dječijeg braka. Na primjer, skoriji dokazi iz Kine ukazuju na značajan porast slučajeva nasilja u porodici nad ženama i djevojčicama.

“Na mnogo načina ova situacija utiče na djecu i porodice daleko snažnije nego sama bolest”, rekao je Cornelius Williams, šef UNICEF-a za zaštitu djece. “Škole se zatvaraju. Roditelji se bore da zbrinu svoju djecu i da sastave kraj sa krajem. Rizici po zaštitu djece se gomilaju. Ove smjernice pružaju vladama i organima zaštite kratak pregled praktičnih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se zaštitila djeca u ovako nesigurnim uslovima.”

Povećane stope zlostavljanja i iskorištavanja djece pojavile su se tokom prethodnih vanrednih stanja u javnom zdravstvu. Zatvaranje škola tokom epidemije virusa ebole u zapadnoj Africi od 2014. do 2016., dovelo je do rasta radne eksploatacije djece, zanemarivanja, seksualnog zlostavljanja i tinejdžerskih trudnoća. U Sierra Leoneu su se slučajevi tinejdžerske trudnoće udvostručili na 14.000, u odnosu na period prije izbijanja epidemije.

Kao dio smjernica, preporučuje se vladama i organima zaštite da poduzmu konkretne korake kako bi zaštita djece bila sastavni dio svih mjera prevencije i kontrole COVID-19, uključujući:

  • Obučavanje zdravstvenog, nastavnog i osoblja za brigu o djeci o rizicima po zaštitu djece koji se dovode u vezu sa COVID-19, uključujući sprječavanje seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, te na koji način prijaviti problem;
  • Obučavanje odgovornih, na koji način pravilno upravljati otkrivanjem rodno zasnovanog nasilja i sarađivati sa zdravstvenim službama za podršku;
  • Povećati razmjenu informacija o referalnim i drugim uslugama podrške dostupnim za djecu;
  • Angažovati djecu, posebno adolescente, u procjeni na koji način situacija utiče na njih kako bi se pružile informacije programima u organizaciji i zagovaranju;
  • Pružiti ciljanu podršku porodicama i privremenim centrima za brigu o porodicama, uključujući hraniteljske porodice, kako bi se djeci obezbjedila emocionalna podrška i kako bi se podržali da vode briguo sebi;
  • Pružiti finansijsku i materijalnu pomoć porodicama sa ugroženim mogućnostima za ostvarivanje prihoda;
  • Uspostaviti konkretne mjere za sprječavanje razdvajanja djece od porodice i pružiti podršku djeci koja su ostala bez adekvatne njege zbog hospitalizacije ili smrti roditelja ili negovatelja.
  • Osigurati da se zaštita svakog djeteta uzme u obzir u mjerama kontrole bolesti.

Za više informacija o COVID-19 virusu i mjerama zaštite djece i porodice, posjetite https://www.unicef.org/bih/covid19

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »