U Općini Prozor-Rama žene pokreću pet novih biznisa

Anđa Lovrić iz Prozor-Rame jedna je od dobitnica sredstava za pokretanje vlastitog biznisa iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena. Anđa namjerava pokrenuti biznis koji je će omogućiti pomoć u kući starim i nemoćnim osobama. „Prije tri ili četiri godine sam čak i sama htjela pokrenuti biznis, a podrška USAID-a i Općine Prozor-Rama puno mi znači i nadam se da ću uspjeti u svom biznisu”, izjavila je Anđa i dodala da je danas ponekad dovoljno samo otvoriti nečija vrata i uputiti lijepu riječ.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Općinom Prozor-Rama osigurao je 39.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa. Finansijsku podršku dobilo je pet žena iz Prozor-Rame, a jučer su i zvanično potpisani ugovori. Biznisi će biti pokrenuti u oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

“Općina Prozor-Rama se uvijek rado uključuje u javne pozive međunarodnih institucija, a ovaj put smo imali čast da budemo jedna od 9 općina koje sudjeluju u ovom USAID-ovom programu. Ugovore koje smo potpisali garantiraju pet novih radnih mjesta što je od velike važnosti za našu općinu”, izjavio je Rukovoditelj službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Općine Prozor-Rama, gosp. Josip Juričić.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa. Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »