Tri predstave u toku sedmice na repertoaru SARTR-a

Publika Sarajevskog ratnog teatra u toku sedmice će imati priliku pogledati tri predstave. U utorak 21. januara sa početkom u 20h izvest će se predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović. U predstavi učestvuju  Belma Lizde Kurt, Aneta Grabovac, Jasminka Požek Božuta i Kaća Sarajlić.

Predstava je na ovogodišnjem Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. za najbolju scensku muziku i najbolji scenski pokret, a 36. pozorišni / kazališni susreti u Brčkom donijeli su također dvije nagrade za predstavu “Majka ili sve lutke idu u raj”. Još jednu nagradu za muziku dodijeljenu Kaći Hadžifejzović i nagradu žirija publike za najbolju žensku ulogu Belmi Lizde Kurt.

„Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu.

Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka.“ – Dubravka Zrnčić-Kulenović, rediteljica.

U srijedu 22. januara na sceni SARTR-a, svi zainteresovani mogu pogledati predstavu  Svu moju ljubav“ Laurenta Mauvigniera, a u režiji Zijaha A. Sokolovića.

Laurent Mauvignier rođen je u Toursu (Francuska) 1967. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1991. godine.

“Svu moju ljubav je tekst u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja. Obilježeni tragičnim događajem i deset godina nakon njega “sva njihova ljubav” je usmjerena na potiskivanje/oživljavanje sjećanja. Pisac Mauvignier na vrlo zanimljiv način uspjeva da istraži putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svjestan da su nam ponekad za to “istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni.

Autorski tim, pored reditelja i glumaca čine, dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor muzike Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković.U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić.

Predstava nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i udruženja „Kontakt“’-  „Nigdje nikog nemam“ u režiji Albana Ukaja, a rađena po tekstu Edwarda Bonda ponovo će se igrati na sceni  SARTR-a  24. i 25. januar u 20h.

U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisujeBojanaVidosavljević, muziku Basheskia& EQ, scenografiju Mirna Ler , kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn ĐorđeJovanović, a fotografiju VelijaHasanbegović.

Radnja drame “Nigdje nikog nemam” postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

Rezervacije ulaznicaza sve predstave mogu se izvršiti pozivom na brojeve  033 664 070,m 061 022 874 ili slanjem poruke u inbox Fb. page-a https://www.facebook.com/sartr1992/. Omogućen je popust za studente i penzionere.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »