Trgovska gora – Apel nevladinog sektora

Svjesni smo brojnih socio-ekonomskih kao i drugih izazova, ali problem sa potencijalnim deponovanjem radioaktivnih i drugih opasnih otpada na samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom je jedna sasvim nova dimenzija izazova koja nam ne dozvoljava pravo na grešku. Konverzija Trgovske gore u svojevrsnu deponiju za otpade iz nuklearne elektrane Krško, medicinski otpad iz čitave Hrvatske kao i druge opasne otpade je nesumnjivo je jedan od najvećih izazova za Bosnu i Hercegovinu.

Nevladin sektor u kontinuitetu daje doprinos po pitanju ove teme, te kontinuirano poziva na međusektorski dijalog unutar BIH i konstruktivne pristupe u rješavanju ovog problema. Zbog toga nas raduje činjenica da su parlamenti na svim nivoima vlasti jednoglasno usvojili identičan stav protivljenja ovom projektu susjedne Hrvatske. I Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zauzelo jasan i jednistven stav po ovom pitanju. Angažman Zelenog kluba zastupnika na svim nivoima vlasti je također primjetan. Ne zaboravljamo ni angažman pojedinaca koji više ne obavljaju funkcije. Državni ministar Košarac, kao i entitetske ministrice Golić i Đapo su pokazali visok nivo odgovornosti i spremnosti da država da konkretan odgovor na ovaj problem. Pozdravljamo obraćanje ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turkovic na 64. generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), međutim moramo si postaviti pitanje da li je to dovoljno!?

To jeste dobar put, ali to nije dovoljno. U dobrom smjeru idemo, ali presporo. Vrijeme nam nije saveznik u ovoj situaciji, stoga pozivamo Vijeće ministara da hitno donese odluku o formiranju ekspertskog i pravnog tima kao neophodnog koraka za konkretan i pravovremen odgovor Bosne i Hercegovine. Insistiramo da se i nevladin sektor uključi u cijeli proces, te da se uključi u rad Koordinacijskog tijela kao relevantan akter u rješavanju ovog pitanja. Nužno je intenzivirati diplomatske odnose, ali osloniti se samo na razgovore bi bilo naivno i neodgovorno prema građanima – prema građanima čiji su životi stavljeni na kocku. Hrvatska je doslovno milione uložila u realizaciju namjere da pomenute opasne otpade deponuje na granicu sa BIH, te neće od nje odustati tek tako.

Ponavljamo, hitno nam je potreban ekspertski tim, da na osnovu njihovog rada, pravni tim može formirati slučaj na pravi način, te pripremiti odbranu života naših građana pravnim putem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »