Svjetski dan pripovijedanja

Svjetski dan pripovijedanja, koji se svake godine obilježava u vrijeme proljetnog ekvinocija udruženje Bajka ove godine proslaviće po peti put. Kao članovi FEST-a postali smo dijelom globalne porodice pripovjedača koji diljem svijeta pričaju na različitim jezicima sa ciljem da se između sebe povezujemo.

Svake godine odabire se tematski okvir priča s kojima se proslavlja ovaj dan. Ove godine to su mitovi, legende, epovi. Pored ostalih odabrali smo priče iz Knjige Legende starog Sarajeva i poljsku legendu o cica-macama  kojom zajedno slavimo i Svjetski dan pripovijedanja i dolazak proljeća.

Pridružite nam se da zajedno sa JU Biblioteka Sarajeva, Udruženjem prijatelja waldorfske pedagogije, JU CKM, Udruženjem Djetlić, Udruženjem Žar Ptica, Valdorfskim vrtićem Mala Vila,  JU Djeca Sarajeva, Udruženjem učitelja Kantona Sarajevo, Helen O'Grady Academy Sarajevo slavimo živu riječ.

Pored informisanja, naša zajednička uloga bi bila da putem sveobuhvatne medijske kampanje i društvenih mreža potaknemo javno mnijenje da u svojim domovima, učionicama, bibliotekama kreiraju vlastite sadržaje i uz pripovijedanje mitova i legendi koje ćemo ponuditi,  sa svojom djecom provedu divno slobodno vrijeme. Stoga vas na press konferenciji, kojom otvaramo proslavu Svjetskog dana pripovijedanja, čeka iznenađenje za vas i vašu publiku, kako bi se simbolično okupili oko globalne logorske vatre usmenog predanja.

Pored medijske kampanje pripremili smo i koordinirali niz aktivnosti:

  • Dan pripovijedanja, 20. mart u 17:30, Suzana Dedić, Djetlić udruženje za promovisanje dječijeg stvaralaštva u Biblioteci Goethe instituta
  • Vuneno pozorištance – pripovjedačka predstava za djecu od 3 – 7 godina, 22. mart, 9:30, JU CKM, Jelića 1, Tatjana Šojić i Željka Lemez

Dani mitova i legendi, 21. i 22. mart, Udruženje za dječiju kulturu Žar Ptica

  • Dani mitova i legendi, 22. i 23 mart, Waldofski vrtić Mala Vila

Nela Mandić, Enisa Halvadžija Rahmanović, Marina Tomić

  • Dan pripovijedanja, 25. mart u 11:30, JU Biblioteka Sarajeva – Dječije odjeljenje, Radićeva 7
  • Čas pripovijedanja mitova i legendi, 20. – 26 mart, osnovne škole u Kantonu Sarajevo, Udruženje učitelja Kantona Sarajevo
  • Čas pripovijedanja mitova i legendi uz uprizorenje, 23. mart, Helen O'Grady Academy Sarajevo

Snagu i utjecaj prpovijedanja narodnih priča na razvoj djece uzeli smo ozbiljno. Upravo po djeci svakodnevno se uvjeravamo koliko je još stvarno ovo carstvo starih priča, bajki, mitova, legendi, koliko jasno obuhvata život svih ljudi. Kod riječi: „Bilo jednom…” neće ni jedno dijete pitati „Kada je to bilo?“ Sve što se priča, dešava se ovdje i sada i uvijek. Krug malih slušalaca zaroni bez problema u jedno vrijeme i u jedan svijet koji se pak pri svakom pričanju ponovo dešava u svakom slušaocu samo snagom žive riječi koja je slikovito svjedočanstvo.

I zbog toga mi u Bajci pričamo priče i odraslima i djeci a slušaoci uživaju sa istom spontanošću i predanošću u ovom svijetu slika kao što su to činili hiljadama godina. Spajamo djecu, roditelje, pedagoške radnike, umjetnike, medije i širu javnost na pričama i pripovijedanju kreiramo platformu za saradnju, narodne priče su vrelo za razumevanje duše, kako svakog od nas pojedinačno tako i svih nas, ljudi, zajedno.

Sretan nam Svjetski dan pripovijedanja

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »