Svjetski dan bez duhanskog dima

Povodom Svjetskog dana bez duhanskog dima, koji se svake godine obilježava 31. maja širom svijeta, ove godine Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve članice na intenziviranje intersektorskih mjera kontrole duhana. Kroz  slogan “Duhan-prijetnja razvoju” i poruke „Duhan je prijetnja svima nama“, „Recimo NE pušenju“ i „Zaštitimo zdravlje, smanjimo siromaštvo i promovirajmo razvoj“ želi se skrenuti pažnja javnosti na postojeći problem a cilj je mobilizirati sve relevantne sektore, ustanove, organizacije i pojedince u jedinstveni front zaštite zdravlja stanovništva i razvoja zajednice od posljedica konzumacije duhanskih proizvoda.

Asocijacija XY već dugi niz godina radi na prevenciji duhanske ovisnosti među mladom populacijom, a kruna angažmana u ovoj oblasti odnosi se na sistemsko rješenje u obrazovnom sektoru Bosne i Hercegovine.  U saradnji sa Kantonalnim ministarstvom obrazovanja, Asocijacija XY u 2013. godini u osnovne škole na području Kantona Sarajevo uvodi nastavni predmet Zdravi životni stilovi. Kroz ovaj prvi životni predmet koji se izučava u školama, osnovci  stiču edukaciju o štetnim posljedicama po zdravlje, duhana i duhanskog dima. Kroz prijateljski pristup i nastavni program koji je prilagođen osnovcima, djeca stiču potrebna znanja o štetnosti i posljedicama konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda. Predmet Zdravi životni stilovi postaje sve popularniji među nastavnicima, roditeljima i djecom a namjera je uvesti ga u nastavni plan i program i ostalih gradova u Bosni i Hercegovini.

Asocijacija XY kroz svoj društveni angažman ukazuje i na novi trend među mladima, koji je podjednako štetan kao i cigarete a to je sve popularnija nargila. Prema riječima programskog lidera Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY Feđe Mehmedovića, posljednjih godina, brojne međunarodne institucije ukazuju na štetne efekte koje upotreba nargile ostavlja na zdravlje, no mnoge zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu o tome šute i tome ne pridaju zasluženi značaj.

“Posebno zabrinjava činjenica da su korisnici nargila često mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola. Mladim ljudima, nargila je postala način zabave, trend koji mnogi vole i lako mu se predaju, no sigurni smo da većina ako ne i svi, ne znaju šta je to nargila i kakve opasnosti tj. rizike nosi sa sobom” kaže Mehmedović i pojašnjava koje su to štetne posljedice:

“Upotrebom nargile unosite nikotin, supstancu koja podstiče razvoj ovisnosti stoga potreba za nargilom nakon svake upotrebe je refleksija ovisnosti koju njena upotreba razvija, duhanski dim koji osoba udiše, u sebi sadrži sve štetne i kancerogene materije koje se također unose upotrebom cigareta, osobe koje koriste nargile u povećanom su riziku za razvoj karcinoma pluća, grla, razvoj hroničnih oboljenja disajnih puteva, srca i krvnih sudova, sagorijevanjem uglja koji zagrijava duhan u nargili nastaju visoke koncentracije karbon monoksida, metala i kancerogenih materija što pored štetnih supstanci iz duhana, dodatno povećava rizik i štetu po zdravlja, aromatizirani duhan i arome koje se koriste prilikom pušenja nargile, otpuštaju dodatne kancerogene i otrovne materije koje povećavaju rizik za pojavu karcinoma usta i  bez obzira da li je osoba aktivni pušač ili slučajni prolaznik, boravak u zadimljenoj prostoriji ugrožava zdravlje i izlaže organizam otrovnim i kancerogenim supstancama” zaključuje Mehmedović.

U Bosni i Hercegovini ne postoji ozbiljna analiza ili istraživanje koje govori o upotrebi nargila među mladima, opsegu problema, zastupljenosti među mladima i sl. Još je manje informacija koje govore o vrstama duhana koji se koriste, sadržaju smjesa koje se distribuiraju i dostupne su u nargila barovima, standardima čišćenja i održavanja i sl. Mnogi posmatraju upotrebu nargile kao manje štetnu u odnosu na cigarete, no to je zabluda. Prema studiji Prevencija hroničnih bolesti, a koju je Američki CDC objavio 2012. godine, većina ispitanih korisnika nargile izjavili su da vjeruju da je upotreba nargile manje štetna i rizična nego upotreba cigareta. Duhan u cigaretama sadrži iste štetne materije i supstance koje se nalaze i u duhanu u nargilama, i u oba slučaja, osoba u organizam unosi supstance koje se povezuju sa pojavom karcinoma pluća, grla, pojavi srčanih oboljenja, oboljenja disajnih puteva, oboljenja krvnih sudova i sl. Dakle, sasvim je jasno da je zbog zabluda i nedostatka informacija, upotreba nargila i šiša u našem društvu percipirana kao svojevrstan i bezopasan trend koji ne zaslužuje pažnju stručne i drugih javnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »